Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кибер атака срещу Европейската агенция по лекарствата

[post-views]
Кибер атака срещу Европейската агенция по лекарствата

eu_agencia_po_lekarstvata

Европейската агенция по лекарствата обяви, че е станала жертва на компютърна атака. От европейския регулатор уточниха, че неизвестни хакери, са успели да получат достъп до документи свързани с ваксините срещу КОВИД-19.

Новината за хакерската атака дойде в момент, когато  Европейската агенция по лекарствата трябва да реши, кои ваксини срещу КОВИД-19 могат да бъдат използвани на територията на ЕС. Базираният в Амстердам регулатор обяви, че е започнало вътрешно разследване, но засега няма данни кой стои зад кибернападението. В последствие американската фармацевтична компания „Пфайзер“ обяви, че хакерите са се добрали до материали свързани с ваксината й срещу КОВИД-19.

Това не е първият път в който, хакери се опитват да се доберат до информация свързана с разработването на коронавирусни ваксини.  Миналият месец от „Майкрософт“ съобщиха, че са засекли масирани опити от страна на руски и севернокорейски хакери да откраднат данни от водещи фармацевтични компании, които работят в областта на създаването на медикаменти в битката срещу КОВИД-19.

Междувременно Европейската агенция по лекарствата увери, че хакерската атака, няма да повлияе на процеса по одобряването на ваксините срещу коронавирусната инфекция, като най-късно до 29 декември се очаква регулаторът да даде зелена светлина на медикамента на „Пфайзер“.

Сред другите ваксини, които агенцията проучва са тези на „Модерна“, „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани