Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Частичен успех за SpaceX  – космическият кораб „Старшип“ се разби при кацане

[post-views]
Космическият кораб „Дракон“ се спусна в Атлантическия океан на 360 км от Флорида

spacexЧастичен успех за Илън Мъск и компанията му „СпейЕкс“. Така определят дебютното изстрелване на прототипния космически кораб „Старшип“, който се разби на земята при кацане. Очаквахме го, това не е проблем и събрахме нужните  данни, заяви Мъск, след изпитанието.

50-метровата ракета SN8 беше изстреляна от космодрума Бока Чика, щата Тексас и успешно извърши първия си суборбиртален полет, като прелетя 12,5 километра. Независимо, че ракетата избухна в пламъци при опит да кацне от СпейсЕкс определиха изпитание за успешно. Целта ни беше да тестваме ефективността на двигателите Rapsor на кораба „Старшип, прехода на гориво, както и аеродинамичните възможности при вертикалното приземяване.

„Налягането на резервоара за гориво беше ниско по време на изгаряне при кацане, причинявайки висока скорост на докосване, но получихме всички необходими данни! Поздравления за екипа на SpaceX“, коментира Илон Мъск в „Туитър“.

Малко преди старта Мъск предупреди, че не очаква всичко да мине гладко, като припомни, че подобни инциденти са неизменна част при разработката на космически кораби. След успеха на ракетите за многократна употреба „Фалкон“ и програмата на капсулите „Драгон“ за извеждането на астронавти около ниска земна орбита, следващата цел на „СпейсЕкс“ е да създаде кораб за пилотирани мисии до Луната и Марс.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани