Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британците почнаха ваксинирането

[post-views]
Британците почнаха ваксинирането

Virus-Outbreak-Britain-46-160742029690-годишната Маргарет Кийнън от Великобритания стана първият човек в света, получил доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Във вторник тя беше имунизирана в Университетската болница в Ковънтри, централна Англия. Хората със сериозни алергии не бива да се имунизират срещу COVID-19 с ваксината на Pfizer/BioNTech. Това предупреди британската Агенция за регулиране на лекарствените продукти и здравната грижа, цитирана от „Ройтерс“. При двама служители от Националната здравна служба (NHS) са се проявили странични ефекти. Това е станало в деня на ваксинирането им. Великобритания е страната в Европа с най-много починали с COVID-19. На 2 декември тя стана първата западна страна, разрешила ваксина срещу COVID-19.
Богатите страни са си осигурили достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да ваксинират населението си близо три пъти до края на 2021 г., което може да лиши от ваксини милиарди хора в по-бедни райони, алармират „Амнести интернешънъл“.
„Амнести“ и други организации, като Оксфам, Frontline AIDS, Global Justice Now призоваха правителствата и фармацевтичната индустрия да вземат мерки, за да гарантират, че интелектуалната собственост на ваксините ще бъде споделена.
Световната здравна организация също призова неведнъж правителствата да направят „общественодостъпна“ ваксина, която да защитава срещу COVID-19. СЗО подкрепи глобалната програма COVAX, която цели да гарантира справедливо разпределение на ваксините. Към нея се присъединиха 189 страни, но не и САЩ и някои други, които сключиха с производителите двустранни сделки. COVAX се надява да достави около 2 млн. дози до края на следващата година. Това обаче ще защити само 20 на сто от населението на страните, които участват в този механизъм. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани