Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протести в Германия заради строгите мерки

[post-views]
Протести в Германия заради строгите мерки

Germany-protest1Федералните и регионалните власти в Германия се договориха най-късно от 16 декември да въведат строга карантина в страната, съобщава онлайн изданието „Бизнес Инсайдер“. То се позовава на информация от резултатите от преговорите между федералното ръководство на страната и министър-председателите на федералните провинции.

Според портала, кабинетът на Ангела Меркел настоява новото затваряне да бъде въведено още във вторник, 15 декември. Окончателното решение за това ще бъде взето в днес по време на видеоконференция между канцлера и министър-председателите на федералните провинции.

Според предварителните планове се допускаше събирането на максимум две домакинства с максимум петима души в частни жилища. Това правило не се прилага за деца под 14-годишна възраст. В периода от 24 до 26 декември властите искат да разрешат да се срещнат максимум 10 души, но само ако са роднини.

Съществуват разногласия между канцлерството и регионалните ръководители относно евентуалното затваряне на училища и детски градини. Според „Бизнес Инсайдер“ е постигнато принципно споразумение, че до 10 януари обучението в училищата ще бъде организирано само онлайн, ако е възможно. Що се отнася до работата на детските градини, офисът на Меркел иска те да бъдат затворени поне до 10 януари, докато държавните власти настояват те да останат отворени.

В Германия сега е в сила така нареченото „меко“ затваряне, като останаха да работят детските градини и училищата, търговските центрове и нехранителните магазини.

Противокарантинните мерки предизвикаха недоволство сред гражданите на Германия и вчера в различни градове на страната се състояха протести, въпреки че германските съдилища забраниха демонстрациите заради опасността от разпространение на коронавирус.

По време на протестите в Дрезден полицията е задържала 72-ма души. Въпреки забраната за провеждане на митинг, във Франкфурт на Майн няколко групи протестиращи се събраха в центъра на града. Имаше и ответна демонстрация на поддръжниците на ограничителни мерки, в която взеха участие около 450 души.

Служителите на реда направиха всичко възможно, за да предотвратят сблъсъци между двете групи и дори заплашиха, че ще използват водни оръдия, за да разпръснат протестиращите. Намясто са работили стотици полицаи. Няма съобщения за задържания във Франкфурт на Майн.

Въпреки забраната, около500 души взеха участие в антикарантинния митинг в Ерфурт.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани