Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал (о.р.) Тодор Георгиев: Доброволната служба ще подготви част от мъжете в България

[post-views]
Бригаден генерал (о.р.) Тодор Георгиев: Доброволната служба ще подготви част от мъжете в България

kazarma_georgievС увеличаване на броя на български граждани с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на резерва на Въоръжените сили. Очаква се срочната служба да доведе и до повишаване на интереса и ангажираността на българските граждани към тяхната подготовка за защита на Отечеството.

Промените в закона дават възможност на работодателите да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците/служителите и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

Измененията позволяват и разширяване на обучението на учениците от нивата на средното образование, като придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на Въоръжените сили.

„Това е една добра новина. По-добре да имаме този тип срочна наборна служба, отколкото да няма нищо. Доброволната служба ще осигури известна подготовка на част от мъжете в България. При евентуална нужда от отбрана на страната Въоръжените сили ще разполагат с подготвен резерв. Една част от този резерв трябва обаче да има постоянна готовност, за да реагира при внезапни ситуации“, каза пред военния вестник бригаден генерал от резерва Тодор Георгиев. Според него другата част от резерва трябва да бъде мобилизационен резерв. Това обаче ще изисква много средства и усилия по материално-битово и приказарменото устройване, а така също и техника, и въоръжение. „Важно е и обучението на тези хора. Те трябва да се готвят за защитници на страната ни“, посочи още бригаден генерал от резерва Георгиев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани