Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вирусът затваря европейците у дома

[post-views]

virus-euПовечето големи западноевропейски държави – Германия, Франция, Италия, Нидерландия и Обединеното кралство – избраха да втвърдят мерките или да се откажат, или коригират предстоящо разхлабване на ограниченията срещу коронавируса заради риска от нови заразявания около коледните празници. Притесненията от трета вълна в момент на надежда за излизане от втора се оказаха причина за решението. 
От тази седмица до 10 януари Германия на практика затваря напълно обществения живот. Барове и ресторанти, затворени от шест седмици, няма да отворят, след като своеобразното „плато“ на заразяванията отново бе последвано от ръст на новите случаи и починалите. За Нова година е разрешено събирането на до 4 души от 2 домакинства. Удължава се коледната ваканция в училище.
Нидерландия въвежда пълна карантина за търговските обекти, които не са крайно необходими, при 10 хил. заразени на ден (с над 400 случая на 100 хил. души в последните 2 месеца и над 500 – от няколко дни). Затвориха част от училищата, забраняват се в домакинство да влизат за един ден над двама души, които не са от него. 
В Италия премиерът Джузепе Конте обяви нови, още по-рестриктивни от досегашните мерки за Коледа и Нова година. Рим овладя кривата си, но множество италианци излязоха на коледни покупки в последните дни, след като блокадата от ноември бе разхлабена, и това притесни властите. Наложи се дори затваряне на известни централни райони за пешеходци.
В Лондон и още няколко места барове и кръчми ще трябва да останат затворени, а в други британски градове (които са във втора категория мерки срещу вируса, докато Лондон е в трета) ще затварят в 23 ч. (с последни поръчки в 22 ч.). Ограниченията ще са в сила във важния за бизнеса период преди Коледа. 
Франция, чиято карантина свали в пъти броя на новозаразените, се отказа от планираните облекчения на рестрикциите. За последните две седмици в страната има 236 случая на 100 хил. души население. Театрите, киносалоните и музеите няма да бъдат отворени на 15 декември, както беше планирано, тъй като случаите на зараза не намаляват, както се надяваха властите, заяви френският премиер Жан Кастекс. Забраната за излизане обаче се заменя от вечерен час и призив родителите да не пращат децата си на училище тази седмица.
В Полша правителството призовава хората да останат у дома на Коледа и Нова година и предупреждава, че не се знае кога всъщност ще отворят училища, ресторанти и спортни зали. Австрия оставя отворени скикурортите на Коледа, но затвори коледните пазари. В Белгия на домакинствата се разрешава да приемат само по един гост. 

Най-ново

Виж още

Избрани