Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният бюджет на САЩ ще е $740 млрд.

[post-views]

Европейският фонд за отбрана получава €8 млрд.

pentagon-chief-christopher-miller-vaccine-927509-1608001205Конгресът на САЩ прие бюджета за отбрана за 2021 г. въпреки заплахата на президента Доналд Тръмп да наложи вето. Бюджетът на стойност 740,5 млрд. долара и беше одобрен от Камарата на представителите и получи над две трети от гласовете на сенаторите. На гласуването и в двете камари беше постигнато квалифицирано мнозинство, което би било достатъчно, за да се преодолее евентуално вето на президента Тръмп. 
В закона за бюджета са включени санкции срещу газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“, както и срещу Турция заради закупуването на руските зенитни системи С-400.
Тръмп обеща да наложи вето на текста, защото той не включва отмяна на раздел 230 на приетия през 1996 г. Закон за етиката в сферата на комуникациите, който защитава технологичните компании от съдебни дела за публикуване, изтриване или друго модериране на принадлежащо на потребителите съдържание.
В бюджета за нуждите на Пентагона са предвидени 635,5 млрд. долара, 26,6 млрд. са за програми в сферата на националната сигурност, свързани с министерството на енергетиката, а 69 млрд. долара – за операции в чужбина.
Част от заплахите за сигурността на САЩ обаче не са чисто военни и не могат да бъдат предотвратени с изтребители и самолетоносачи. Вчера правителството във Вашингтон потвърди за „голяма и продължаваща“ кибератака срещу негови мрежи. Хакери, за които се смята, че работят за Русия, следят вътрешния имейл трафик в американските министерства на финансите и на търговията, съобщи по-рано тази седмица агенция „Ройтерс“, като се позова на свои източници. Те изразиха опасения, че засечената кибератака може да е само „върхът на айсберга“.
„Ситуацията търпи развитие и докато продължаваме да работим, за да установим пълния мащаб на тази кампания, ние знаем, че този пробив е засегнал мрежи на федералното правителство“, казаха в съвместно изявление ФБР, Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата и службата на директора на националното разузнаване. Съветникът на Тръмп за националната сигурност Робърт О'Брайън бе принуден да прекъсне своя обиколка в Европа и се върна във Вашингтон заради масираната кибератака. Русия отрече да е замесена в хакерското нападение.
Междувременно Европейският съюз обяви, че е постигнато споразумение за създаване на първия общностен фонд за подпомагане на изследванията и развитието в областта на отбраната, предаде „Асошиейтед прес“. Европейският фонд за отбрана ще включва около 7,95 млрд. евро за периода 2021–2027 г. Близо една трета от парите ще бъдат използвани за изследователски проекти, а останалите – за развиване на отбранителните технологии.
Първоначално за фонда бяха предвидени около 13 млрд. евро, но пандемията от коронавируса наложи промяна в приоритетите и целият бюджет на ЕС беше променен, за да се помогне за финансиране на възстановяването.

Най-ново

Избрани