Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български медал за американски историк

[post-views]
Български медал за американски историк

3-snayderАмериканският полковник от запаса Уилард Снайдер, който днес навършва 80 години, бе награден от министъра на отбраната Красимир Каракачанов с медал „75 години от края на Втората световна война“. Полковникът е голям приятел на България и проявява дългогодишен интерес към нашата военна история. Бил е у нас многократно, за пръв път през 1964 г. Тогава решава да продължи образованието си по международно право в София и Софийският университет дори му предлага стипендия, но е възпрян от Държавния департамент във Вашингтон – все пак по това време бушува Студената война и България и САЩ са в различни лагери. 
Уилард Снайдер има магистърска степен по право. Постъпва в редиците на армията през 1967 г., получава назначение във военната полиция е и изпратен в Германия. И там той поддържа интереса си към България и по негово желание му възлагат да работи с български емигранти. Уволнява се от армията през 1991 г. като полковник от пехотата, след което развива активна обществена дейност. Председател на фондация „Брайдентал-Снайдер“ и директор на Военния музей „Море–Земя–Въздух“ във Флорида. 
През 1997 г. Уилард Снайдер става член на Българската национална комисия по военна история (БНКВИ). 3-snayder_medalНещо повече – от 2015 г. му е гласувано доверие да бъде член на Борда на Международната комисия по военна история от името на България. В това си качество лобира активно за организиране на научни събития в нашата страна. Благодарение на неговото застъпничество България получава домакинството на четири световни конгреса по военна история. 
За своя принос към българската военна история полковник Снайдер е награждаван на 6 май 2016 г. от министъра на отбраната с медал за принос към МО. През 2017 г. по повод на 30-годишнината от създаването на БНКВИ той беше приет на протоколна среща разговор от президента на страната Румен Радев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани