Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изкуството е като цветето – изисква грижи и подкрепа

[post-views]
Изкуството е като цветето – изисква грижи и подкрепа

Благодарни сме на нашето ръководство, споделя началникът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Снежина ТемелковаБогата и разнообразна е творческата биография на Военния ансамбъл. През годините той се утвърждава като един от основните културни институти в страната ни – с ярко присъствие и безспорен авторитет. От създаването му до днес творчеството си с него са свързали едни от най-видните дейци на културата – Филип Кутев, Жул Лев, Алипи Найденов, Петър Ступел, Кирил Дончев, Ангел Заберски, Димитър Гетов, Николай Гаубич, Никола Гюзелев, Ана Томова-Синтова, Маргрет Николова, Ирина Чмихова, Кичка Будурова, Христо Кидиков, Нели Рангелова, Георги Христов, Михаил Белчев, Симеон Щерев и много, много други…
Създаден е в края на Втората световна война, на 1 октомври 1944 г. В следващите години Военнопредставителният хор увеличава щата и формациите си, преименува се на Военнопредставителен ансамбъл, а през 1962 г. към Театъра на народната армия се създава и Армейски естраден ансамбъл, който през 1980 г. получава името „Сребърни звезди”. Военният ансамбъл многократно променя името си, а в едни от най-силните му години численият състав достига до близо 300 души.
Следват трудните години на прехода, когато Военният ансамбъл е силно редуциран. През 2009 г. той преминава към състава на Националната гвардейска част и е преименуван в Представителен ансамбъл на въоръжените сили. С нова структура и формат, отговарящ по-адекватно на съвременните изисквания, 
Ансамбълът привлича известни имена от българската сцена
Днес солисти на Армейския ансамбъл са Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Емилия Валенти, Сунай Чалъков, Росица Кирилова, Вили Станева, Съни, Антония Маркова, Соня Иванова, Таня Дупаринова, Бойка Дангова, Стоян Бончев, фолклорна формация „Ладена” и емблематичният квартет „Армейска песен”, на който се пада честта да защити името на своите предци. Със своята многожанровост танцова формация „Алгара” допълва сценичните представления, а водещата Галя Димитрова и актьорът Янко Лозанов са носители на красивото българско слово. Най-новото попълнение в Ансамбъла са две млади народни певици, вече любимки на младото поколение – Ива и Велислава Костадинови.
Изпълнителите и съставите от Ансамбъла заедно с Гвардейския представителен духов оркестър изнасят съвместни концерти по случай бележити дати, шоу-спектакъла „Искри”, учредяването на ученически гвардейски отряди в страната. Едни от последните съвместни изяви са свързани с информационната кампания на МО „Бъди войник”. 
концерт Античен театър ПловдивНа финала на изпълнената с равносметки 2020 г. разговаряме с началника на Представителния ансамбъл на ВС Снежина Темелкова за трудните за всеки творец времена на епидемията, които обаче се оказват и доста ползотворни в творческо отношение.
„Основна характеристика на Ансамбъла е онзи патриотичен заряд, който смятаме, че в по-модерен и по-съвременен вариант предаваме и на публиката. Не само на по-възрастните, а и на по-младите. Често в концертите си в страната включваме и местни формации от деца и средношколци. Стремим се да привлечем публиката и тя да излезе от залата, заредена с патриотичен дух. Нашето предназначение е точно това – Да предаваме духа и ценностите на дедите ни на по-младите, които идват след нас. Както често обичам да казвам – Армията е призвана да защитава и нравственото пространство на страната ни”, споделя Темелкова.
„през тази година имахме по-малко на брой концерти, но можем да ги определим като доста качествени. Трябва да спомена и някои големи съвместни концерти, които изнесохме заедно с Гвардейския представителен духов оркестър. Такива бяха спектакълът, посветен на 170-ата годишнина от рождението на Иван Вазов на сцената на Античния театър в Пловдив, както и двата концерта в Борисовата градина в София”, казва още тя.
По повод на Деня на Съединението на България на откритата сцена във Военната академия „Г. С. Раковски” Ансамбълът представя доста от новите си песни и танци, някои в комбинации от солисти в групови изпълнения. „Получи се хубав, стегнат и патриотичен концерт, който зарадва нашата публика”, споделя Снежина Темелкова и допълва: „Изкуството е като цвете. То не може да расте без подкрепа, има нужда от непрестанни грижи. В това отношение ние срещаме съдействие от страна на Министерството на отбраната и на командването на Гвардията, за което изключително много благодарим!”.  
„Ние трябваше да се нагодим към друг начин на действие”, споделя тя. „Сега концертите са ограничени. Насочихме вниманието си към създаването на нов репертоар, защото попълването на нашия творчески резерв е много важно за бъдещия ни облик. Някои от нашите изпълнители са и автори – композитори и поети. С други думи, всяко зло за добро,  както се казва, а се получиха хубави и интересни неща”, разказва тя.
Такава е новата песен „Децата на България”, набираща популярност, по неин текст и музика на Райко Кирилов, изпълнена от Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови, Емилия Валенти и Райко Кирилов. За песента е изработен 
професионален клип с участието на гвардейци
а основна тема са напусналите Родината ни младежи, които „като златно жито посипват чуждите земи”. В момента клипът на песента се върти често в музикалните телевизии и доста време бе номер едно в класациите. Непрекъсното се споделя в социалните мрежи и има изключително висок рейтинг. „Надяваме се това да бъде и „Песента на годината”, очаква ръководителката на Ансамбъла.
„Всички наши изпълнители работят и създават нови творби. Марги Хранова и Роси Кирилова работят по нови албуми. Орлин Горанов реализира няколко нови песни и клипове, които също имат голям успех. Една от тях е „Тунел от самота” по текст на Снежина Темелкова, музика и аранжимент Светослав Лобошки, а оригиналният клип към нея, който всъщност е малък черно-бял филм, е дело на Игор Марковски. Между другото, тази година освен намалената концертна и театрална дейност фестивалите, които се провеждат ежегодно в България, се сведоха до два –  „Пирин фолк” и „София пее”. И на двата конкурса имаше наши участници, които се представиха много добре. В „София пее” освен Маргарита Хранова като изпълнител участва и Станислава Димитрова – Съни, която представи песен на нашия музикален ръководител Ивайло Терзиев”, научаваме от нея. 
Но най-големият ни успех идва от фестивала „Пирин фолк 2020”. Песента „Радост в майчина сълза” в тандем Райко Кирилов, Снежина Темелкова, Светослав Лобошки, и изпълнена от Емилия Валенти, носи две награди и признанието на публиката. 
За рецитал в галаконцерта на „Пирин фолк” са поканени миналогодишните победителки Ива и Велислава Костадинови. Двете млади певици са отрасли с българската народна песен, предадена им от най-ранни детски години от едно от най-авторитетните имена в жанра – Гуна Иванова. Съвсем скоро Райко Кирилов е написал две нови песни за Ива и Велислава.
„В условията на тази затвореност и липса на концерти, набираме скорост за нови неща, направихме нови костюми за изпълнителите, подобрихме и ремонтирахме танцовата зала. Всяка идея на нашите изпълнители се обсъжда и подпомага, но основният двигател са те – творците и изпълнителите на Ансамбъла. Надявам се следващата година да се появим с едно друго, ново лице. Планираме през следващата година да направим два албума, единият с патриотични песни, другият – с коледни”, споделя още Снежина Темелкова.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани