Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще вземем стратегическо решение за щата на „Безмер“

[post-views]
Ще вземем стратегическо решение за  щата на „Безмер“

Трябва да има акцент върху социалния пакет и кариерното развитие на военнослужещите.
1 (5)Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посети Базата за предно разполагане в Безмер, за да се запознае с възможностите на модернизираните тактически бойни самолети Су-25. Той бе посрещнат от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и от командира на авиационното формирование полковник Милен Димитров. 
Договорът с Беларус за модернизация на самолетите ни обхваща извършването на ремонт на 8 самолета – два учебно-бойни и шест бойни, и 16 двигателя, както и изменение/замяна на системи, блокове и агрегати от бордната авионика. Експлоатацията на модернизираната платформа ще обезпечи бъдещето на базата и нарастването на бойните възможности на българските Военновъздушни сили в следващите години.

Адмирал Ефтимов посочи, че една от целите на посещението му е била да се запознае по-подробно с проблемите в авиобазата и те да бъдат отразени в Плана за развитие на Въоръжените сили. Той изтъкна, че основен проблем, върху който се работи, е щатното разписание, което не отговаря в пълна степен на отговорностите, с които е натоварена базата. Началникът на отбраната подчерта, че важността на Безмер произтича от местоположението му, както и от близостта до пристанищна и пътна инфраструктура. 
„На срещата командният състав на авиобазата честно и обективно ми изложи обстановката, за да можем да вземем решение на стратегическо ниво по отношение на щата на авиобаза „Безмер“. Те заслужават да бъдат адекватно осигурени“, категоричен бе началникът на отбраната. Той се срещна с командирите на ескадрили, които му споделиха своите проблеми и предложиха варианти за разрешаването им. 
Стана ясно, че акцент ще бъде поставен и върху социалния пакет, както и стимулите за кариерно развитие на военнослужещите, за да бъдат привлечени още повече млади хора от военното училище. 
През тази година в авиобазата бяха доставени първите ремонтирани щурмови самолети СУ-25 от състава на ВВС, преминали основен капитално-възстановителен ремонт в Авиоремонтния завод (АРЗ) 558 в Барановичи, Беларус. До февруари 2021 г. ще пристигнат и последните два ремонтирани самолета.
2 (4)„Ремонтираните самолети носят сериозен нов потенциал, който е много важно да бъде интегриран в цялата философия за използване на Въоръжените сили. Разчитам, че с новите способности, които придобива самолетът, той ще има наистина значимо място в бъдещите задачи, които ще решава Българската армия, и задачи, които ще решаваме в коалиционен формат“, посочи командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.
„Това е ярък пример за консенсус между политическото и военното ръководство на МО, къде да се инвестира в отбранителни ресурси. Когато изборът в коя определена способност да се вложат инвестиции е направен след задълбочен анализ, доказване на необходимостта и очертаване на перспективата, тогава се постигат резултати“, отбеляза адмирал Ефтимов. „Ще се върна в София с убедеността, че трябва да продължим с тази програма и в рамките на ресурса, с който разполагаме, да можем да възстановим още самолети. Нормално е да имаме резерв, ако не в самолети, то поне в двигатели, за да можем да поддържаме поне осем самолета в летателна годност, да вдигнем броя на летците, да повишим класната специалност, а защо не и да помислим за повече самолети“, заяви началникът на отбраната. Той беше категоричен, че се работи и по осъвременяване на наземната обслужваща техника.
Командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров представи обстоен анализ на ефективността на вложените в модернизацията на българските самолети Су-25 средства. Той заяви, че благодарение на договора, сключен от МО, съществено са разширени възможностите на типа самолет.
„След ремонта СУ-25 е един съвсем различен, нов и модерен самолет“, каза командирът на авиобазата полковник Милен Димитров. Той представи пред началника на отбраната и командира на ВВС планираните основни задачи, които базата ще изпълнява през 2021 г. с разширените вече технологични възможности на модернизираните тактически бойни самолети Су-25. 

Системата за навигация е изцяло подновена
На проведения брифинг беше посочено, че изцяло е модернизирана системата за навигация на Су-25, като са включени възможности за спътникова навигация. С това е осигурена по-голяма информационна осведоменост на пилота за изпълнение на задачите. Значително разширени са възможностите за използване на ракетно въоръжение, подменени с нови са радиостанциите, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти, включително и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент. 
Всичко това и още други внедрени системи прави модернизираните самолети Су-25 по-боеспособни и многократно по-ефективни в изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка, изолиране на района на бойните действия и подпомагане на воденето на боя от формированията на сухопътни и военноморски подразделения и части.
През пролетта започват активни тренировки.

Удълженият с 8 години ресурс на самолетите СУ-25 ще позволи воденето на интензивна подготовка на летателния състав от базата и повишаване на нивото на бойна подготовка. Предвижда се още в началото на пролетта базата да започне активното си участие в национални и международни летателни тренировки.
Командирът на авиобаза Безмер полковник Милен Димитров представи и инфраструктурното развитие на военното летище и изграждащите се нови обекти. Той уточни, че с направените инвестиции военното летище отговаря на всички съвременни стандарти и притежава способности за провеждане на учения и летателни тренировки с Военновъздушните сили на страни – членки на НАТО, и може да бъде използвано в бъдеще за запасно летище на Ф-16 за нуждите на българските ВВС.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани