Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски не вижда необходимост от анекс към Договора за приятелство с България

[post-views]
Пендаровски: Не разбирам искането на опозицията за референдум за „френското предложение“

Pendarovski-MakedoniaПрезидентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски не вижда необходимост от анекс към Договора за приятелство с България. Що се отнася до България, направихме всичко възможно, каза президентът в интервю за македонската национална телевизия, цитирано от агенция МИА.

Опитахме се да кажем на българската страна, че ако е на наше място, и тя не би искала да преговаря по някои неща. Езикът и идентичността са основни човешки права и никой не може да ви казва кой сте и какъв сте, изтъкна Пендаровски.

Той добави, че преди два месеца е провел продължителен и съдържателен диалог с българския президент Румен Радев, който тогава настоял за добавяне на анекс към Договора за приятелство.

Радев каза, че българската страна трябва да има писмена гаранция, че ще приложим Договора от 2017 г., каза Пендаровски, който отговорил, че не вижда необходимост от това.

Президентът на Република Северна Македония каза още, че двете страни са заплетени в „наложен политически спор“.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани