Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Връщат фасадата с кулите

Сградата на Военния клуб в Пловдив от 1908 г. е внушавала достолепие и дълговечност.

bk2021Преди 112 години, в края на 1908 г., е завършило строителството на Военния клуб в Пловдив. 
Официалното му откриване е станало с елегантен офицерски и граждански бал по случай Новата 1909 г. Всъщност решението за построяване на нова сграда за нуждите на военните в града на тепетата е взето на заседание на градската управа още на 25 март 1899 г., когато кмет на града е Христо Г. Данов. 
Било е отпуснато място между градината „Цар Симеон” и началото на ул. „Станционна” („Иван Вазов”). Но строежът започва едва през 1906 г. Тъй като проектантът архитект Никола Лазаров е бил в София, тук на място е бил назначен за изпълнител на строежа и пряк технически ръководител младият тогава, но талантлив пловдивски архитект Михаил Ненков. 
„Сградата е била твърде интересна и внушителна със своя извисен обем и сполучливо архитектурно решение. Главната фасада към площада, майсторски пластично моделирана и със силно подчертаната си централна средна ос и двата кулообразни елемента по фланговете, внушавала необходимите монументалност, достолепие и дълговечност”, се казва в книгата „Пловдивски архитектурни хроники” на архитект Никола Чинков.
bk1906На 18 януари 1927 г. голям пожар унищожава зрителната зала на Военния клуб. Веднага, още същото лято, започва нейното възстановяване, всъщност тя е изградена отново заедно със сценичната част и до зимата строителството е завършено. 
bk1908Само след няколко месеца обаче цялата сграда е напълно разрушена от голямото „пловдивско” земетресение през пролетта на 1928 г. След една година започва отново строителството и през 1930 г. сградата е вече с нова фасада.
През времето е имало много идеи за възстановяване на първоначалния вид на сградата от 1908 г. За тази цел през 2017 г. бе учреден комитет по инициатива на тогавашния областен управител на Пловдив Здравко Димитров. 
През юли 2020 г. бе представен проект за нова визия на сградата на Военния клуб от столично студио, която възстановява нейния първоначален облик от 1908 г. Възложител на проекта е ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. 
Предвижда се реставрация главно на фасадата на сградата и покривната част, като ще бъдат възстановени централната средна ос, висока 11 м, и двата кулообразни елемента по 6 м. Очакванията са строителството да започне през 2021 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани