Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България вече е на 24-то място по заболеваемост от COVID-19 в ЕС

[post-views]
България вече е на 24-то място по заболеваемост от COVID-19 в ЕС

operativen_shtab

Това бе обявено на седмичния брифинг на здравните власти

Наблюдаваме трайна тенденция за увеличаване на излекуваните на фона на новозаразените. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на здравните власти за хода на пандемията у нас.

„Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това трябва да постигнем колективен имунитет, за да преборим това заболяване“, допълни проф. Ангелов.

Оптимистичната тенденция отчeте и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „България вече е на 24-то място по заболеваемост в Европейския съюз и на трето – по смъртност“, обяви той. У нас вече няма област с повече от 600 заболели на 100 000 души.

Началникът на Нациоанлния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че по празниците е трудно да се направят генерални изводи. Добави обаче, че натискът върху столичните болници е намалял.

„В момента във ВМА, а и не само, има спад с около 40-50%. Каквито и празници да са, ние приемахме хора с тежка дихателна недостатъчност, нуждаещи се от кислородотерапия. Тези пациенти намаляха”, добави той.

Министър Ангелов коментира и започналата кампания по ваксинация срещу COVID-19.

„Ще се опитаме да дадем всички възможни аргументи, за да убедим българските граждани в ползата от ваксинацията. Министерството на здравеопазването няма да се превръща в дистрибутор и да рекламира която и да било ваксина – производителите трябва да правят това”, каза още проф. Ангелов.

Доц. Кунчев заяви, че се очаква на 6 януари Европейската агенция по лекарствата да одобри и ваксината на Moderna. Ако това се случи, ще има възможност за имунизация на повече хора.

Министърът на образованието Красимир Вълчев и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов изразиха подкрепа за планираното от 4 януари отваряне на яслите, детските градини и училищата за учениците до 4 клас. Министър Вълчев заяви, че властите ще следят развитието на ситуацията и на база на постъпващите данни ще решат кога да върнат в клас и по-големите ученици.

Брифингът на здравните власти в последния ден на 2020 г. започна по нетрадиционен начин.

„2020 беше обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. Уважаеми медицински сестри, скъпи акушерки и професионалисти по здравни грижи, във ваше лице ние чувстваме подкрепа и сила. За да благодарим на всички медицински сестри, съм поканил най-възрастната работеща медицинска сестра в България – г-жа Ценка Досева“, каза здравният министър. След това той връчи на Досева най-високия почетен знак на здравното министерство от името на премиера и правителството.

Източник: nova.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани