Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Основателя на ,,Уикиликс“ няма да бъде екстрадиран в САЩ

[post-views]
Основателя на ,,Уикиликс“ няма да бъде екстрадиран в САЩ

 създателят на Уикилийкс  Основателя на ,,Уикиликс“ няма да бъде екстрадиран в САЩ по обвинения в шпионаж. Това постанови днес британският съд в Лондон, който отхвърли молбата на Вашингтон,  заради опасения за психичното здраве на австралиеца.

Според адвокатите на австралиеца, той е диагностициран с разстройство от аутистичния спектър и би бил изложен на повишен риск от самоубийство, ако бъде поставен в изолация в САЩ. Смята се, че ако бъде екстрадиран и осъден, Асандж ще бъде настанен в затвора в Колорадо, където излежават присъдите си Тед Качински и мексиканския наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гусман. Американските власти обявиха, че ще обжалват решението на съда в Лондон. 49-годишният автсралиец е издирван от американското правосъдие заради публикуването на хиляди страници с класифицирани документи през 2010 и 2011 година, повдигнати са му 18 обвинения. Ако бъде осъден, Асандж е заплашен от 175 години затвор.

Припомняме, че Асандж беше обвинен в сексуален тормоз и изнасилване в Швеция през 2010 г. Той се укриваше в еквадорското посолство в Лондон от страх от екстрадиция. През 2019 г. той беше задържан по искане на САЩ, а британския съд  го призна за виновен за нарушаване на условията на гаранцията и го осъди на 11 месеца, които излежава и до днес в затвора „Белмарш”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани