Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поредната пресечена граница – Иран започна да обогатява уран до 20 процента

[post-views]
Иран показа новата си подводница

Iran-flagИран е започнал да обогатява уран до 20 процента, предадоха световните агенции, цитирайки правителствен източник. Решението на Техеран се смята за най-значимото нарушение на договореното със световните сили споразумение за ядрената програма на Ислямската република.

Още миналата седмица Иран уведоми международните ядрени инспектори, че планира да започне да обогатява уран до 20 процента.

Макар и тези нива да са далеч от необходимите 90 процента за направата на ядрено оръжие, решението на Техеран може да забие и последния пирон в ковчега на договореното чрез много усилия споразумение за ядрената си програма със световните сили.

Според клаузите на договора от 2015г, Иран се задължи да ограничи ядрената си програма и да предостави пълен достъп до всички си обекти, в замяна на отмяната на тежки икономически санкции.

Договорът обаче, който има за цел да предотврати избухването на нов конфликт в района на Персийския залив, беше поставен на карта след решението на САЩ да се изтеглят от него.

Независимо от апелите на останалите страни – в лицето на ЕС Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай, Иран да продължи да се придържа към договора, Техеран вече на няколко пъти го наруши.

Според експерти решението на Ислямската република е прибързано и може да спъне в зародиш намеренията на бъдещата президентска администрация на САЩ, начело с Джо Байдън, да се върне към споразумението.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани