Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пентагона праща дронове MQ-9 Reaper в Румъния

[post-views]
Пентагона праща дронове MQ-9 Reaper в Румъния


MQ-9-Reaper-taxiing-1800Разузнавателни ударни безпилотни апарати на американските Военновъздуши сили MQ-9 Reaper и 90 човека обслужващ ги персонал бяха прехвърлени в база в румънския град Къмпия–Турзи. Безпилотниците ще послужат за събиране на информация, наблюдение и разузнаване за поддържането на операция на НАТО.
Военните и дроновете са настанени там за „продължителен период“ от време, без да се уточнява какъв. Според командващия ВВС на САЩ в Европа и Африка ген. Джефри Хариган разполагането на дронове на такова стратегическо място „обнадеждава съюзниците и партньорите“, като в същото време „дава на противниците да разберат“, че може да се даде отпор „на всяка заплаха“. Американците са пращали свои дронове в тази румънска база и по-рано, но на временна основа. 
Разполагането на военни и на дронове е съгласувано с властите в Румъния, което говори за „ангажираността“ на САЩ към сигурността и стабилността в Европа и е насочено към укрепването на отношенията между съюзниците в НАТО и другите европейски партньори. Пентагонът разчита много на базата Къмпия–Турзи и във военния бюджет на САЩ за 2021 г. са предвидени 130,5 млн. долара за нейното модернизиране.
Дроновете MQ-9 Reaper са последна дума на безпилотните летателни апарати. Производство са на компанията General Atomics и са оборудвани с турбовитлови двигатели. Скоростта им достига 400 км/ч, максималната височина на полета е 13 000 м, а максималната продължителност – 24 часа. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани