Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови песни за Българската армия и българския войник

[post-views]
Нови песни за Българската армия  и българския войник

R2Гвардейският представителен духов оркестър съвместно със Смесения хор на Българското национално радио с диригент Любомира Александрова записа 2 компактдиска със заглавия: „Български войници” и „От векове”. Произведенията са изцяло нови и конкретно са написани за тях с изключение на 2–3 произведения с инструментална музика, които обаче не са били записвани преди. За първи път от началото на 80-те години се пишат нови песни за Българската армия и за българския войник и за воинската слава на Родината ни.
Сред заглавията са „Български войници”, „Български гвардейци”, „Дойран помни”, „Празничен марш София”, посветен на столицата, „Одрин 1913”, „Желязна воля”, марш, посветен на Военна академия „Г. С. Раковски”, „Легендата Сирма войвода”, „Илинденско-Преображенския марш”, в чест на героите от Илинденско-Преображенското въстание, „Песен за безименните бойци” и др. Те са по музика на подполковник Ради Радев, главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския оркестър.
Солисти от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили са Орлин Горанов и Емилия Валенти. За първи път се записва и маршът „Боят на Шипка” с рецитация от Янко Лозанов на откъси от „Опълченците на Шипка” на Вазов. 
За последните 40 години наистина за пръв път се появяват песенни образци, които прославят героизма на българския войник и на Българската армия. Дисковете са записани в Първо студио на БНР. С изключение на „Празничен марш София” и „Желязна воля”, които са на арх. Миломир Богданов, текстовете на останалите произведения са на нотописеца на Гвардейския оркестър Марио Лалчев. 
DISK_2a_Ot_vekoveПоследните песни през 1981 г. са писани във връзка с Прегледа на строевата песен във Велико Търново по повод 1300-годишнината на България. И оттогава нови песни за българския войник и армия не са създавани и записвани в БНР. За пръв път духов оркестър и смесен хор създават съвместно такива записи. Досега Смесеният хор на радиото винаги е записвал със Симфоничния оркестър на БНР, като например старите възрожденски песни „Вятър ечи, Балкан стене”, Къде си вярна, ти любов народна”, „Откога си, мила моя майно льо”. 
Досега само някои от произведенията в двата компактдиска са прозвучали на живо в 2 грандиозни концерта по повод 170-годишнината от рождението на Иван Вазов в Борисовата градина в София и Античния театър в Пловдив. То е било част от проекта на фондация „България, нашият дом” с председател арх. Пламен Мирянов. 
DISK_1a_Bulgarski_voiniciА такава музика е в традициите на патриотичната дейност на военните ни оркестри. Какво може да си помисли човек за това, че години наред не се пише патриотична музика, освен че нехайно или направо целенасочено тя не се развива и не се възпитава у децата и младежите ни потребност от нея. От музиката, вдъхновявала българския войник и възпявала силата на Българската армия. Върви такова отродяване, такава (анти)култура, за което – кого вече да виниш… И понеже все със странство се мерим, гвардейските оркестри там са с репертоар винаги с патриотична насоченост и по площадите всички хора запяват – и децата, и родителите им. У нас явно за някои това е демоде. Въпреки това, както казва ректорът на Националната музикална академия проф. д-р Сава Димитров, този продукт има безспорен принос за развитието на музикалната култура в България. А любимецът на публиката Орлин Горанов обобщава, че Духовият оркестър винаги е бил в авангарда на Българската армия.

За музиката в двата диска говорят:

Проф. д-р Ясен Теодосиев, декан на Инструментален факултет в НМА:
„В този диск са събрани едни от най-ярките примери за високи художествени постижения в творчеството за духов оркестър, духов оркестър и хор, както и духов оркестър и солисти. Смятам, че тази музика освен наша памет, ще бъде и наше бъдеще”.
Любомира Александрова, диригент на Смесения хор на БНР:
„Прекрасно е, че има все още такива композитори, които отдават своя труд на тази свещена мисия – да напомняме на нашия народ колко велико е неговото минало”.
Проф. д. м. 
Венцислав Димов, БАН:
„Проектът на Гвардейския оркестър и Смесения хор на БНР е събитие в културния ни живот. Днешните гвардейски музиканти продължават традицията на предходниците си, озвучавали и първите държавни празници веднага след 1878 г., както и воинските битки по фронтовете през първата половина на ХХ в. Ради Радев показва, че хубавата музика няма граници, но има посока – да извисява духа”.
Проф. д. изк. 
Лозанка Пейчева, БАН:
„Патриотичната тема, червена нишка на българската воинска и масова песен, е продължена от подполковник Радев, който споява медния блясък на духовите инструменти с топлия глас на Орлин Горанов или с вокалната пълнота  и въздействена сила на Радиохора”.
Акад. Валентин Бобевски, почетен председател на Българския хоров съюз:
„Много високо творческо постижение на Маестрото е неговата многообхватна композиторска, диригентска и концертна дейност”.
Проф. д-р Атанас Карафезлиев, НМА, БНР – Симфоничен оркестър:
„Една богата палитра от именити български творци, съчетание на музикален талант и висок патриотизъм”.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани