Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Свързочниците имат своя история

[post-views]

Колосален изследователски труд на о.з. полковник Манол Млеченков проследява 140-годишното развитие на славен род войска.

IMG5116Двата тома „140 години Свързочни войски на България 1878–2018”, общо 825 страници, са един колосален труд на полковника от запаса професор Манол Млеченков. Може да се каже, че всъщност това е историята на нашите Свързочни войски.
Монографията е резултат от провежданите от автора над 20-годишни изследвания на създаването и развитието на Свързочните войски на Българската армия. Издаването й е свързано с провежданото във ВА „Г. С. Раковски“ изследване „140 години от създаването на Свързочните войски и техния принос за развитие на системата за управление на войските“. Изданието е структурирано в две части, обхващащи различни периоди от развитието на Българската армия и на нейните телеграфни и свързочни формирования.
Част първа обхваща периода от създаването на първия телеграфен взвод в Земската войска на 1 октомври 1878 г. до края на участието на Българската армия във Втората световна война. 
В резултат от изследване на оригинални архивни източници в Дирекция военноисторически архив във Велико Търново е установена точната дата на сформирането на първия телеграфен взвод в учебната сапьорна рота – 1 октомври 1878 г., което е потвърдено с факсимиле от оригиналната Заповед №12 на завеждащия сапьорната и военноинженерната част. Представено е организационното изграждане и развитието на телеграфните формирования в мирновременния период и участието им в Сръбско-българската война, във войните за национално освобождение и обединение и в Първата световна война.
Особено внимание е отделено на функционирането на Свързочните войски в условията на Ньойския мирен договор (1919–1927). Поместени са резултатите от изследванията на създаването и развитието на Телеграфо-пощенското училище и Държавната военноинженерна фабрика. Представени са възраждането и организационното развитие на Свързочните войски и на техните органи за управление в условията на Втората световна война.
Представена е подробна информация за мобилизационното развръщане на Свързочните войски за участието им в двата периода на войната срещу Германия в Европа. Подробно са изследвани всички операции на 1-ва, 2-ра и 4-та армия от първия период и на Първа българска армия от втория период, както и участието на свързочните части в тях. Съдържанието е онагледено с много оригинални схеми от изграждането и развитието на комуникационните системи на армиите от първия период и Първа българска армия през втория период на войната.
В резултат от изследването са изведени поуки от опита на Свързочните войски през войната срещу Германия.
Част втора обхваща мирновременното развитие на Свързочните войски в мирновременния период от 1945 до 2018 г. В изследването са представени резултатите от развитието на органите за управление на свързочните войски в периода 1945–2018 г., развитието на свързочните части РГК, развитието на армейските свързочни полкове и на полковете на видовете въоръжени сили и от процеса на превъоръжаване на Свързочните войски с комуникационна и навигационна техника.
Представен е процесът на превъоръжаване на войските с комуникационна и навигационна техника до 2018 г. Особено внимание е отделено на подготовката на кадри за Свързочните войски. Проследено е развитието в подготовката на свързочни офицери в националните военноучебни заведения и на свързочните катедри в тях. Изследвани са формирането и развитието на свързочните катедри във ВА „Г. С. Раковски“ и във Военнотехническата академия.
Обобщена е подготовката на свързочни кадри  
в Народните школи за запасни офицери през различни периоди от тяхното функциониране (1945–1990). Публикувана е информация за обучението на свързочни кадри във военните академии и училища на СССР. Представен е приносът на специалното производство за развитието на българските свързочни войски в периода 1945–1985 г.
Във втората част са поместени 8 приложения. В приложения от 1 до 6 са публикувани списъци на основните длъжностни лица от командния състав на свързочните органи, части и подразделения, организационно-щатната структура на свързочни части и снимки на оригинални документи. В Приложение 7 са поместени снимки на основни образци свързочна техника от 1878 до 2018 г. Особено ценно е Приложение 8. В него е публикувано личното кадрово дело на командира на първия телеграфен взвод в Българската земска войска поручик Николай Адамович Саммер, което професор Манол Млеченков е открил в архивите на Руската федерация след 2-годишни търсения, кореспонденция и заплащане с лични средства.

                                                 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани