Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ върна Куба в списъка с държави, подкрепящи тероризма

[post-views]
Коктейли „Молотов“ са били хвърлени по кубинското посолство във Вашингтон, заяви министърът на външните работи на Куба

KUBAАдминистрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че е върнала Куба в списъка със страните, подкрепящи тероризма. Като причина държавният секретар Майк Помпео посочи отказа на Хавана да предаде лидерите на колумбийската крайно-лява паравоенна организация „Армия за национално освобождение“.

Решението на САЩ да върнат Куба в списъка на държавите, подкрепящи тероризма идва девет дни преди края на мандата на сегашната администрация в Белия дом, коментират световните медии.

Освен за отказа на Хавана да предаде лидерите на колубийската бунтовническа групировка, Вашингтон обвинява карибската страна, че укрива престъпници от САЩ, издирвани по обвинения за цитирам „политическо мотивирано насилие“.

За кубинското правителство решението на Белия дом е поредния акт на арогантност от страна на правителство, което отдавна е дескридитирано, нечестно и морално фалирало.

Припомням, че САЩ извадиха Куба от списъка със страните, подкрепящи тероризма през 2015г, като част от опита на тогавашния президент Барак Обама да нормализира отношенията си с режима на карибската държава.

С влизането на Доналд Тръмп в Белия дом през 2016г, САЩ отново втвърдиха курса си към комунистическа страна, като върнаха тежките икономически санкции.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани