Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И Върховното командване на САЩ осъди нападението срещу Капитолия

[post-views]
Високопоставени представители от Конгреса на САЩ съобщиха, че са постигнали споразумение за федералните разходи

usa_kongresРазмириците във Вашингтон са нападение срещу конституционния процес в страната и са против закона. Това се казва в меморандум на Генералния щаб на американската армия, цитиран от агенция Ройтерс. В същото време политическата криза, предизвикана от ексцесиите на 6 януари, продължава да се задълбочава.

„Свободата на словото и на събиранията не дава право на никого да прибягва до насилие, бунтове и въстания“, се казва още в документа, подписан от началниците на всички видове въоръжени сили в Американската армия.

Независимо, че размириците в Капитолия бяха осъдени от повечето членове от кабинета на Тръмп, включително и от министъра на отбраната, до този  момент армията мълчеше. Макар и с известно закъснение топ военните заявиха, че след 20 януари, избраният за президент Джо Байдън ще бъде техен върховен главнокомандващ.

В същото време се задълбочава драмата в Конгреса, където Камарата на представителите започна процедура по отстраняване на президента Доналд Тръмп. До този ход се стигна след като  вицепрезидентът Майк Пенс отказа да отстрани Тръмп от поста.

Самият Тръмп, който е сочен за основния подстрекател на размириците в Капитолия, може да стане първият американски президент, два пъти подлаган на процедура по импийчмънт в рамките на един мандат.

Независимо от това, при първата си публична изява от размириците насам, Тръмп заяви, че процесът срещу него е поредния лов на вещици и посегателство срещу свободата на словото.

Припомням, че само преди дни, двете социални мрежи „Туитър“ и „Фейсбук“ блокираха профилите на президента, заради разпространяваните от него твърдения за измами по време на изборите на 3 ноември.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани