Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството на Нидерландия подава оставка

[post-views]
Рюте: Ако Скопие не приеме предложението, Тирана продължава сама напред

niderlandia_mark_rjuteПравителството на Нидерландия подава оставка, съобщава местната телевизия NOS, цитирана от световните информационни агенции. Кабинетът на премиера Марк Рюте е подложен на натиск през последните дни, след като стана ясно, че правителствени служители са принуждавали неправомерно хиляди семейства да връщат социални помощи.

Рюте е свикал заседание на правителството в Хага, на което да бъде взето решение за оставката два месеца преди планираните по-рано общи избори, отбелязва „Дойче веле“.

Парламентарна проверка, приключила в края на 2020, сочи, че множество семейства са били принудени да връщат десетки хиляди евро помощи. Според самия премиер казусът, който е от 2010, е „скандален“.

Въпреки скандалните разкрития правителството има доверието на около 2/3 от избирателите, посочват информационните агенции.

През миналия месец парламентарно разследване разкри, че редица семейства са изправени пред „безпрецедентна несправедливост“, след като правителството ги накара да изплатят субсидии от десетки хиляди евро.

В доклада от разследването се казва, че около 10 000 семейства са били принудени да изплатят десетки хиляди евро субсидии, което в някои случаи е довело до безработица, фалити и разводи. То описва подобно лошо управление в продължение на десетилетие като „безпрецедентна несправедливост'.

Много от семействата, които са били принудени да върнат тези субсидии, са били определяни въз основа на техния етнически произход или двойна националност, каза през миналата година данъчната служба на Нидерландия.

Рюте стана нидерландски премиер за пръв път през 2010 г. и в момента изпълнява своя трети управленски мандат.

Нов кабинет ще бъде сформиран след парламентарни избори, които вече бяха определени за 17 март.

Въпреки че обществената подкрепа за правителствените мерки срещи коронавирусната пандемия спадна рязко през последните седмици по време на въведения строг локдаун, Народната партия за свобода и демокрация (VVD) на Рюте все още се ползва с високо процент на доверие в проучванията на общественото мнение.

Очаква се неговата VVD партия да вземе малко под 30% от гласовете на парламентарните избори на 17 март, което е над два пъти повече от това, което би получили втората по сила партия PVV – антиислямската партия на Герт Вилдерс.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани