Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Церемония в проливен дъжд

[post-views]
Церемония в проливен дъжд

sksВ Съвместното командване на специалните операции бе дадено началото на подготовката през 2021 г.DSC09666

Дъжд, проливен дъжд се изля в Пловдив в началото на седмицата. Той яростно се усили и не спря за миг по време на цялата церемония по повод на началото на подготовката през 2021 г. на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Строят беше приет от заместник-командира на военното формирование полковник Иван Райков.

В словото си той определи изминалата 2020 г. като успешна въпреки трудностите и предизвикателствата. Година, в която волята, професионализмът и всеотдайността на личния състав са били сърцевината за постигнатите високи резултати и успехи при решаването на отговорните задачи. Полковник Райков изброи някои от тях.

Реализирани са значими проекти

които ще повишат способностите на Силите за специални операции. В ход е строителството на новата модерна база на полигон „Црънча“, която осигурява настаняването на личния състав и провеждането на учебен процес при полеви условия. Изградено е многофункционално съоръжение за тренировка. Продължава изграждането на учебните корпуси в район №2,  както и реновиране на базата на първа група „Специални сили” край София. Реализирани са проекти по обновяване на колективната и индивидуалната екипировка и по придобиването на необходимите бойни машини. Очаква се в най-скоро време  да бъдат приети на въоръжение съвременни прибори за нощно виждане и оптически прибори за стрелба.

През изминалата година в СКСО бяха проведени няколко конкурса за набиране на личен състав. По този начин окомплектоването с войници достигна почти до своя максимум. Въпреки епидемичната обстановка всички планирани учения и тренировки на наша територия бяха изпълнени на 100 процента. Сертифицирана бе Тактическата група. Продължи изпълнението на мисии зад граница.

За поредна година в хода на тактическите учения успешно бе използван безпилотен летателен апарат, каза още в приветствието си към военнослужещите полковник Иван Райков.

DSC09684Той допълни, че представителните отбори на СКСО са се представили успешно във всички армейски шампионати, което е довело до първото място в крайното класиране. И подчерта, че в края на 2020 г. под ръководството на началника на щаба полковник Божидар Бойков и екип от отдел „Логистика” на Специалните сили е направена историческа крачка към реализирането на грандиозен проект за срок от 3 години – придобиването на така необходимите нови бойни машите за Силите за специални операции. Заместник-командирът на СКСО не пропусна да отбележи и приноса на бойните санитари при оказването на помощ на медиците от Военна болница в борбата с COVID-19. Той изказа на всички от строя своята воинска благодарност за проявените през годината висок професионализъм и отговорност при изпълнение на нелеките задачи в динамичното и напрегнато ежедневие.

Какво предстои през тази година?

Полковник Райков спомена някои от отговорните задачи. А те са поддържане на бойната готовност, сертифициране на поредната Тактическа група за специални операции за дежурство в Силите за отговор на НАТО, продължаване на участието в мисии зад граница, в международни подготовки и учения с други страни от региона и НАТО. У нас предстоят също много полеви учения, подготовки, DSC09691тренировки и изпълнение на дневни и нощни парашутни скокове.

„За успешното решаване на тези задачи трябва да мобилизираме всички свои сили, знания, опит, воля и енергия и непрекъснато да работим за професионално усъвършенстване и издигане на имиджа на Съвместното командване на специалните операции на още по-високо ниво. Откривам подготовката за 2021 г., без да изпитвам никакво съмнение, че въпреки всички трудности успешно ще изпълним поставените ни задачи”, завърши приветствието си към личния състав заместник-командирът на Съвместното командване на специалните операции полковник Иван Райков.

Молебен за успех и благополучие отслужи Негово Високоблагоговенство Ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов – ректор на Пловдивската духовна семинария. Церемонията завърши с тържествен марш. В строя за първи път бе новосформираният духов оркестър на СКСО с диригент сержант Венцислав Стефанов.

Гости на тържеството бяха Петър Петров – заместник-областен управител на област Пловдив, Александър Държиков – председател на Общинския съвет на Пловдив, Йордан Ставрев – заместник-кмет на града, други  представители на държавната и местната власт, както и офицери от запаса.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани