Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Андрей Даниел – спомен за мъдреца

[post-views]
Андрей Даниел – спомен за мъдреца

Андрей Даниел
Андрей Даниел
Приемаха приживе проф. Андрей Даниел като последния ни ренесансов художник, казва изкуствоведът Филип Зидаров. В памет на Андрей, който си отиде точно преди година, журналистът и документалист Стефан Джамбазов представя в галерия „Академия” на Националната художествена академия фотоизложбата „Андрей Даниел – последните 7 години”. Това са годините на отдаване на твореца, казва за проекта на фондация „Въпреки” Стефан Джамбазов. 

Около 40 фотографии, оформени като истински картини, ни срещат с миговете от последните земни години на любимия на студентите преподавател. Той им заръчаше да не го повтарят, да бъдат себе си. И беше постоянно с тях, правеха общи изложби – на Андрей и учениците му. Облъчваше ги щедро с човешката си светлина и им даваше професионален кураж. Казваше, че
изкуството трябва „да произвежда” смисъл. Беше мъдрец и разказвач на приказки в картините си, а сюжетът сякаш излизаше извън тях.

2_1_Andrey_Daniel_14_juli_Krajat_na_paradaДве години преди да си отиде, Андрей Даниел беше наш гид в два последователни броя на вестника сред картинното и скулптурното богатство, притежание на Външното ни министерство от произведения на големи български творци. „Външно отвън” и „Външно отвътре” озаглавихме тогава разходката сред творбите на знакови имена на българското изкуство и приказката, която ни разказваше за тях Андрей Даниел. За нас беше чест.

Най-ново

Единична публикация

Избрани