Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Затишие пред буря? САЩ преди встъпването в длъжност на новия президент

[post-views]
25 000 бойци от Националната гвардия ще охраняват церемонията с Байдън

nacionalna_gvardia_usa

Ново затягане на мерките за сигурност в американската столица Вашингтон, броени часове преди встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън. Засега опасенията на службите, че предстоящата церемония ще предизвика нови въоръжени протести в големите градове, не се оправдаха. Макар и малки по численост, демонстрации се проведоха в столиците на няколко щата.

Броят на развърнатите във Вашингтон военнослужещи от Националната гвардия достигна 25 хиляди души. Bъв Вашингтон има повече войници отколкото двата контингента на страната в Афганистан и Ирак.

Изглежда никой не иска да рискува повторение на събитията от 6 януари, когато беше атакувано самото сърце на американската демокрация – Капитолия.

Властите са изключително бдителни, след като през уикенда задържаха мъж с пропуск на инвалид, у когото бяха открити незаконен пистолет и 500 патрона.

Службите не крият, че сред най-големите им опасения е нападение на вътрешен човек, обезпечен да отговаря за сигурността. В опит да сведе до минимум подобна вероятност ФБР масово проверява миналото и  връзките на всичките гвардейци, които ще участват в гарантирането на сигурността по време на церемонията по встъпването в длъжност на новия американски президент.

Освен във Вашингтон части на Националната гвардия бяха разположени и в административните центрове на повечето щатски столици, след предупреждението на службите за готвени нови въоръжени протести.

Малки демонстрации, част от които въоръжени, имаше в Тексас, Орегон, Мичигън и Охайо, като за сега няма съобщения за сблъсъци между демонстранти и полиция.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани