Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Затягане на мерките в Европа – протести в Нидерландия и Германия

[post-views]
Жертвите на COVID-19 в Европа вече са над 120 000

koronavirus

Докато някои страни затягат мерките срещу КОВИД-19, други облекчават ограниченията в борбата с разпространението на вируса. Новите рестрикции изкараха хиляди демонстранти в Амстердам, а стотици заплашиха с бунт в германския град Хамбург.

Австрия удължава карантината до осми февруари, а нови ограничения влизат в сила и в Швейцария. В страната остават отворени магазините от първа необходимост забранено е събирането на повече от 5 души. Междувременно Словакия налага строги ограничения за придвижването. Въвежда се масово доброволно тестване в борба с коронавируса. Разхлабване на мерките в съседна Гърция. След седмици на пълен локдаун, отварят моловете и търговските обекти. Остава обаче вечерния час, забраната за напускане на района на местоживеене, както и задължителното известяване при излизане. След месец на пълна карантина, хиляди демонстранти излязоха по улиците на Амстердам. Протестиращите не пропуснаха възможността да изразят недоволството си и срещу правителството на Марк Рюте, подало оставка миналата седмица. Последваха арести, заради неподчинение на органите на реда. Стотици недоволни и в германския град Хамбург. Протестиращите скандираха: „Ваксинация за всички или ще има бунтове“. Те се обявиха и за „глобален свободен достъп до здравеопазването“. Генералният директор на Световната здравна организация Адханом Гебрейесус обяви, че перспективата за справедлив достъп до коронавирусни ваксини е застрашена, като се използват почти изключително в богатите държави.  „Светът е на ръба на катастрофална морална криза“, каза той

В същото време Норвегия регистрира 29 смъртни случая след поставяне на ваксината на Pfizer/BioNTech.  Починалите са възрастни хора, в крехко здраве и сериозни придружаващи заболявания, съобщават властите. По думите им, държавите е необходимо да следят състоянието на възрастните пациенти преди поставяне на ваксинация. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани