Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След тежкия развод Лондон отказа пълен дипломатически статут на посланика на ЕС

[post-views]
Великобритания, САЩ и Австралия ще проучват свръхзвукови оръжия

ukНово дипломатическо напрежение в отношенията между Великобритания и ЕС. Месец след като страните влязоха в челен сблъсък, Лондон отхвърли исканията на Брюксел да даде пълен дипломатически статут на посланика на 27-чления блок.

След 46 години членство в ЕС, Великобритания официално напусна икономическия блок на 31 декември 2020 г., след като през 2016 г. британците гласуваха на референдум за това.

Защо Лондон отказа да даде пълен дипломатически статут на постоянния представител на ЕС в Лондон Жоау Вале де Алмейда и екипа му? Основният аргумент на британското външно министерство, цитирано от Би Би Си, е че страната не може даде същия дипломатически статус като на посланиците на националните държави, защото ЕС е международна организация.

27-членият блок обаче има дипломатически представителства в 143 страни, в които постоянните му представители имат пълен дипломатически статут.

Независимо, че като аргумент в правотата си Лондон посочва, че съюзът няма статут на национална държава, в Брюксел припомниха, че съюзът не е типична организация, защото има собствена валута, законодателна и съдебна система.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани