Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Карантинираните ще гласуват

[post-views]
Мерките дават резултат: Увеличават се желаещите да се ваксинират медици

brifing_koronaИзвънредната епидемична обстановка може да се удължи с три месеца

Карантинираните ще гласуват с преносими урни и в секции в болниците на изборите тази година. Такава поправка в закона за извънредното положение прие Правната комисия с 14 гласа „за”, 7 „против” и 0 въздържали се.

Текстовете предвиждат Централната избирателна комисия (ЦИК) да изработи правилата, по които да гласуват болните от COVID и хората в изолация, както и въобще да организира спазването на всички противоепидемични мерки. Представители на ЦИК отсъстваха от заседанието. По думите на шефката на Правната комисия Анна Александрова по същото време и те заседавали и ще излязат с писмено становище по законопроекта.

Отсега обаче стана ясно, че ЦИК държи да се направят някои промени. Например здравните правила за провеждането на изборите да се изготвят не от Комисията, а от министъра на здравеопазването. Предлагат още Министерският съвет да се спомене изрично като обезпечител на предпазните средства,

да се предвидят и ясни критерии за вписването на карантинираните. Да се определи и минималният брой членове на мобилните секционни комисии, които ще разнасят урните.

По време на заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване вчера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че ще се предложи на Министерския съвет извънредната епидемична обстановка да се удължи с три месеца. Има лоши тенденции, свързани с разпространението на новия щам, който се разпространява много по-лесно и много по-бързо, посочи той. В държавите с приложени строги противоепидемични мерки резултатите не са много добри, каза още министър Ангелов. 

Ресторанти и молове отварят врати след месец

Ресторантите, кафенетата и моловете ще отворят врати на 18 февруари. Това стана ясно от изявление на здравния министър Костадин Ангелов. „След здравеопазването и образованието, ако нивото на заболеваемостта се запази и не се увеличи, постепенно ще започнем да отваряме и другите браншове. Първо на 4 февруари пускаме учениците от средното образование, спорта и културата. След тях на 18 февруари идват ресторантите, кафенетата и моловете, а после и нощните заведения. Ресторантьорите и хотелиерите са един много важен бранш, но в този момент нашите приоритети са здравеопазването, образованието, културата и спортът“, посочи министърът.

Най-ново

Единична публикация

Избрани