Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джо Байдън се закле като президент на САЩ

[post-views]
Джо Байдън се закле като президент на САЩ

Joe Biden _kletvaНовият президент на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност със силна реч, в която призова за национално помирение. Той заяви, че ще бъде държавен глава на всички американци и ще се бори срещу расизма. „Ще ремонтираме съюзите си и ще бъдем активни по света“, каза още Байдън. Заради строгите мерки за сигурност и пандемията от COVID-19 бе нарушена традицията на церемонията по инаугурацията да присъстват стотици хиляди граждани. Досегашният президент Доналд Тръмп също не дойде. Химнът на САЩ бе изпълнен от певицата Лейди Гага.

Още в първия си работен ден като президент Джо Байдън подписа 17 указа и прокламации, отменяйки ключови политики на Тръмп. САЩ се връщат в Парижкото споразумение за климата и в Световната здравна организация. Носенето на маски става задължително във федералните сгради.

Летящ старт за Байдън след инаугурацията – САЩ се връщат в споразумението за климата

Новият президент на САЩ Джо Байдън подписа 17 указа и прокламации веднага след встъпването си в длъжност в сряда, отменяйки ключови политики на своя предшественик Доналд Тръмп и предприемайки първи ходове във връзка с пандемията от коронавируса и климатичните промени. Байдън издаде изпълнителни заповеди за връщане на САЩ към Парижкото споразумение за климата и за задължително носене на маски във федералните сгради и на федерални земи. При подписването на няколко указа пред репортери в Овалния кабинет той заяви, че „няма време за губене“.

„Някои от изпълнителните актове, които ще подпиша днес, ще помогнат да се промени ходът на кризата с COVID-19, ще се борим с климатичните промени по начин, по който не сме действали досега, и ще се стремим към напредък към расово usa_gvardiaравенство и оказване на подкрепа на други общности, които не са получавали подходящо отношение“, каза президентът. Мярката за маските ще е в сила за поне 100 дни.

Байдън разпореди отмяна на разрешението за изграждане на нефтопровода Keystone LX , който трябваше да доставя петрол от Канада в САЩ. Вероятно това ще бъде тема и на беседата му с канадския премиер Джъстин Трюдо, първият чужд лидер, с когото той има намерение да разговаря.

Новият президент също така отмени обявеното от Тръмп извънредно положение, помогнало за финансиране на строителството на стена по границата между САЩ и Мексико, както и сложи край на забраната за пътуване, засягаща някои страни с преобладаващо мюсюлманско население като Еритрея, Йемен, Нигерия и Судан. Байдън прати законопроект в Конгреса с цел промяна на имиграционната система. Нормативният акт цели да проправи път към американското гражданство на хората, които сега са без документи, да се справи с причините, в които се корени миграцията, да ускори обединяването на семействата на мигранти, след като деца бяха разделени от родителите си на границата на САЩ с Мексико. На 29 януари Байдън планира да подпише още документи, в това число и такива в областта на имиграцията и политиката за убежище. Тогава той ще вдигне и пречките пред законната имиграция, въведени от Тръмп.

Новият президент изпрати и писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в което казва, че САЩ имат намерение да останат в Световната здравна организация. По този начин той спря разпореденото от Доналд Тръмп изтегляне, което трябваше да стане през юли т. г.

Церемонията по инаугурацията на Байдън премина при безпрецедентни мерки за сигурност. Заради тях, а и заради пандемията от COVID-19 публиката беше съвсем малобройна. Присъстваха всички живи бивши президенти без Доналд Тръмп и тежко болния Джими Картър. Пяха Дженифър Лопес и Лейди Гага, която изпълни националния химн. Байдън произнесе много силна реч, в която призова за национално помирение. По отношение на външната политика той каза: „Ще ремонтираме съюзите си и ще бъдем активни в света. Няма да бъдем пример за сила, а сила за пример“. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани