Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ваксината на Moderna осигурява защита срещу Covid-19 за една година или дори повече

[post-views]
От 11 май в САЩ отпадат задължителните ваксини за Ковид-19 за влизане в страната

vaksina_moderna_kovidВаксината на Moderna Inc. трябва да осигури защита срещу коронавирус за една година или повече, заяви главният маркетинг директор на компанията по време на конферентен разговор в понеделник.

Изпълнителният директор добави, че фармацевтичната компания проучва възможността за трета „бустер“ (усилваща) доза на ваксината, която да бъде даден шест до дванадесет месеца след втората инжекция.

По-рано в понеделник Moderna обяви, че нейната ваксина трябва да предпазва реципиентите от новите щамове на Covid-19 от Обединеното кралство и Южна Африка.

Тези положителните новини обаче бяха смекчени от констатацията, че е имало шесткратно намаляване на нивата на мощни неутрализиращи антитела, произведени срещу южноафриканския вариант на коронавирус, известен като B.1.351, посочва Франс прес.

От предпазливост компанията ще тества добавянето на втори усилвател (бустер) на ваксината, като бъдат направени общо три ваксинации. За целта Moderna вече е започнала предклинични проучвания на бустер специално за южноафриканския вариант на Covid-19.

„Окуражени сме от тези нови данни, които засилват увереността ни, че ваксината на Moderna срещу Covid-19 трябва да предпазва от тези новооткрити варианти“, каза Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna.

„С оглед обаче на предпазливостта и повишаване на гъвкавостта на нашата РНК (mRNA) платформа, ние напредваме клинично по кандидат за бустер срещу варианта, идентифициран за първи път в Южноафриканската република в клиниката“.

Появата на силно заразни варианти на вируса SARS-CoV-2 породи загриженост относно тяхното въздействие върху ефикасността на ваксините срещу Covid-19, дори на етап, в който държавите започват да ускоряват своите имунизационни програми.

Както вариантът B.1.1.7, забелязан за първи път в Обединеното кралство, така и вариантът B.1.351 от Южна Африка, имат множество мутации по протежение на „протеина с шипове“, молекули, които са осеяли повърхността на вируса и му позволяват да нахлуе в човешките клетки.

Учените са особено притеснени, че мутациите на B.1.351 ще доведат до избягване на вируса от действието на антитела и ще направят настоящото поколение ваксини остарели, напомня Франс прес.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани