Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия без правителство: Премиерът Джузепе Конте подаде оставка

[post-views]
Конте: Бих искал да отворим всичко незабавно, но това ще е безотговорно

dzhuzepe-konte-ItalyИталия остана без правителство, след като по-рано през деня министър-председателят на страната Джузепе Конте подаде оставка. Като повод за оттеглянето си той посочи критиките, затова как се е справил с пандемията от Ковид-19 в страната.

Решението на италианския премиер Джузепе Конте да подаде оставка, макар и неочаквано не е изненада.  В началото на годината той загуби парламентарното си мнозинство и независимо, че правителството му оцеля при вот на доверие в парламента, шансовете да прокарва политиките си ще са малки.

С оставката си Конте се надява отново да получи мандат да сформира правителство от президента Серджо Матарела, коментират световните агенции.

Дори и при подобен сценарий шансовете на италианския премиер да състави нова коалиция са трудни. Така Италия може да се окаже пред предсрочни избори и то в момент на усложнена епидемиологична обстановка.

Отделно липсата на работещ парламент може да забави разпределянето на милиардите евро помощ от ЕС, с които Италия да излезе от тежката икономическа криза, коментират експерти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани