Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сенатът на САЩ разследва Доналд Тръмп за „подстрекаване към бунт“

[post-views]
Книга: Тръмп хвърлял в тоалетната скъсани документи

donald

В САЩ беше дадено началото на процеса срещу бившия президент Доналд Тръмп, който е обвинен в „подстрекателство към бунт“. Ако бъде признат за виновен, Тръмп няма да може да заема държавен пост, което ще ореже шансовете му да се кандидатира отново за президент през 2024 г.

Доналд Тръмп вече влезе в американските учебници по история като първият държавен глава, който два пъти е подлаган на процедура по импийчмънт.

Крайната дума за отстраняването на президента има  Сенатът, който вече един път оневини Тръмп по обвиненията за злоупотреба власт.

Този път горната камара на Конгреса трябва да прецени дали с действията и провокативната си реторика Тръмп е пряко отговорен за безпрецедентния щурм срещу Капитолия на 6 януари, при който загинаха 5 души.

Очаква се процесът срещу Тръмп да започне на 9 февруари.

Горната камара на Конгреса е разделена между демократи и републиканци, като и двете партии имат по 50 сенаторски места. За да бъде признат Тръмп за виновен, се изисква подкрепата на 2/3 от сенаторите, като вероятността това да се случи е минимална. И все пак при гласуването за процедурата по импийчмънт в Камарата на представителите  в началото на месеца 10 законодатели от Републиканската партия се обявиха за отстраняването на Тръмп от власт.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани