Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След закъснели доставки на ваксини „Астра Зенека” отказа среща с представители на ЕС

[post-views]
Ваксините срещу COVID-19: Кой докъде стигна

vaksina,,Астра Зенека“ отказа среща на Брюксел, във връзка доставката на ваксина срещу КОВИД-19, съобщиха от Европейската комисия. Веднага след това от компанията и обявиха, че планират да се срещнат с представители на общността, предаде Асошиейтед прес.

,,АстраЗенека‘‘ е отказала уговорената за днес онлайн среща, свързана с липсата на ваксини, алармираха от Брюксел. Според говорители на Европейската комисия производителят е получил голямо европейско финансиране за разработването на ваксина, но не става ясно защо липсват количествата, поръчани още миналата есен. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Съюзът ще принуди фармацевтичните компании да спазват договорите, които са сключили за доставка на ваксини срещу КОВИД-19, без да уточни по какъв начин ще се случи това. От комисията изискаха от ,,АстраЗенека‘‘ подробен доклад за произведените до момента дози и до кои държави са изпратени.

Договорената с ЕС бройка не е задължителна според изпълнителния директор на компанията. По думите му това, което има в Европа, не е ангажимент, а са най-добри усилия. Припомням, че България е поръчала най-много дози от ваксината на Оксфорт и ,,Астра Зенека“, а в края на седмицата се очаква европейската лекарствена агенция да я одобри за употреба в ЕС.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани