Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежение в Жълто море: Китай заплаши Тайван с война

[post-views]
Американски ядрен самолетоносач акостира в Южна Корея

samoletonosachКитай заплаши, че ако Тайван обяви „независимост“, то това ще е равносилно на война. Предупреждението дойде на фона на засилена военна активност от страната на китайските въоръжение сили в района на малката островна държава.

Китай продължава да смята Тайван за неразделна част от териториалната си цялост, независимо, че островната страна от години смята себе си за суверенна държава.

През последните няколко дни в района на Жълто море се забелязва висока военна активност. В началото на седмицата тайванските военни съобщиха, че многобройни китайски изтребители и бомбардировачи, са навлезли в югозападната зона за военновъздушно опазване на острова.

Китайското министерство на отбраната потвърди информацията и посочи, че активността на въоръжените му сили са цитирам „необходими действия в отговор на настоящата ситуация със сигурността в Тайванския проток и за защита на националния суверенитет и сигурност. Ведомството отиде още по далече, като посочи, че определени сили в Тайван се заиграват с огъня, и могат да се опарят, ако решат да обявят независимост. Препратката е към демократично избраното правителство на тайванския президент Цай Ингвен, която многократно е заявявала, че страната й е вече независима държава.

Очаквано заплахата на Китай провокира остра реакция в САЩ, които под ръководството на президента Джо Байдън потвърдиха ангажимента да са гарант за сигурността на по-малките държави в региона на Южнокитайско море. Само преди дни в района навлезе американска бойна група от кораби начело със самолетоносачът „Теодор Рузвелт“.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани