Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Талибаните не изпълняват ангажиментите си към мирната сделка, смята Пентагонът

[post-views]

Taliban guerrilla fighters hold their weapons at secret base in eastern AfghanistanГоворителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че талибаните „не са изпълнили ангажиментите си“ по споразумението за мир в Афганистан. Кърби поясни, че американската страна няма да променя своите ангажименти, посочени в споразумението от миналата година.

За Вашингтон талибаните не правят достатъчно за намаляване на насилието и заклеймяване на „Ал Кайда“.

Кърби каза още, че новата администрация на президента Джо Байдън е за споразумението между афганистанските ислямисти и САЩ, постигнато преди година в Катар. Това споразумение урежда напускането на американски военни в рамките на 14 месеца ако талибаните се придържат към уговореното. Засега не е ясно дали САЩ са решили да поставят пауза на пълното изтегляне от Афганистан, договорено за тази пролет.

Кърби коментира, че „ще е трудно на всеки на масата на преговорите“ да се придържа към ангажиментите си ако ситуацията не се промени.

От Пентагона заявиха още, че са убедени в капацитета на сегашния брой от 2500 американски военни за справяне с мисията си в страната. Само преди година броят американските военни в Афганистан бе близо 13 000.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани