Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Русия удължиха важен военен договор

[post-views]
САЩ и Русия удължиха  важен военен договор

Стратегическите ядрени оръжия остават под контрол

961041785Русия и САЩ се разбраха да продължат последния останал между тях договор за контрол над стратегическите оръжия, т.нар. „Нов СТАРТ“, чийто срок на действие изтича на 5 февруари. Президентите Владимир Путин и Джо Байдън са договорили това в техния първи телефонен разговор, който се проведе през тази седмица. По-късно Путин внесе в Държавната дума споразумение за продължаване на договора. То бе разгледано по бърза процедура и ратифицирано с единодушие от двете камари на парламента – Държавната дума и Съвета на федерацията.

Във вторник Русия и САЩ размениха дипломатически ноти в израз на желанието си да удължат срока на договора „Нов СТАРТ“, предаде „Асошиейтед прес“, като се позова на Кремъл. Според Белия дом по време на разговора си Байдън и Путин са изразили „желанието на страните си за удължаване на срока на „Нов СТАРТ“ с пет години и постигнаха съгласие техни екипи незабавно да предприемат действия“, за да може удължаването да стане факт до 5 февруари.

Договорът „Нов СТАРТ“, подписан между САЩ и Русия през 2010 г. в Прага, забранява на двете страни да разполагат по повече от 1500 стратегически ядрени бойни глави, уточнен е и броят на ракетите и бомбардировачите, които могат да ги носят. Договорът задължава двете страни ди си обменят информация за реалния брой ядрени бойни глави и техните носители, с които разполагат. В текста му е предвидена „възможността за неговото удължаване за срок до пет години, ако Русия и САЩ вземат такова решение“.

Правителството на бившия американски президент Доналд Тръмп отказа да подпише условно удължаване на срока на „Нов СТАРТ“ с една година с аргумента, че е необходимо ново споразумение, което да включва и Китай, който също е сериозна ядрена сила. Русия пък застъпваше позицията, че ако договорът ще бъде разширяван с Китай, то към него трябва да бъдат присъединени и двете европейски ядрени държави – Великобритания и Франция.

На масата на преговорите между САЩ и Русия вероятно ще бъде поставен и договорът „Открито небе“, който предвиждаше взаимни въздушни военни инспекции между подписалите го държави. Тръмп извади САЩ от този договор през ноември 2020 г., в резултат на което на 15 януари т.г. от него излезе и Русия. Байдън е склонен да преговаря за връщането на американците и руснаците в това споразумение.

През 2002 г. при президента Джордж Буш-младши американците излязоха от Договора за ограничаване на системите за противовъздушна отбрана. През 2015 г. пък Русия се оттегли окончателно от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа и оттогава разполага военни части на европейската си територия без никакви ограничения.

Най-ново

Единична публикация

Избрани