Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шефът на испанския ГЩ даде оставка заради ваксинация

[post-views]
Шефът на испанския ГЩ даде оставка заради ваксинация

ostavka-2Началникът на Генералния щаб на испанската армия генерал Мигел Анхел Вилароя подаде оставка, след като бе обвинен, че е нарушил правилата, за да бъде ваксиниран срещу COVID-19. „С цел да бъде опазен имиджът на Въоръжените сили генерал Вилароя връчи оставката си на министъра на отбраната“, се казва в комюнике на ГЩ. Министър Маргарита Роблес е приела оставката.

В свое изявление Министерството на отбраната уверява, че наскоро Генералният щаб е взел „решения, които счита за правилни и че никога не са се опитвали да се възползват от неоправдани привилегии“, което „ да влошава обществения имидж“ на Въоръжените сили и „да поставя под съмнение доблестта“ на самия генерал Вилароя. Така че, „за да не навреди на този имидж и с чиста съвест“, той е представил оставката си. Генерал Вилароя е назначен за ръководител на военното ръководство от Маргарита Роблес преди малко повече от година, на 14 януари 2020 г., в едно от първите си решения след встъпването в длъжност на коалиционното правителство.

Противоречията относно ваксинацията срещу коронавирус на хора на високи позиции, въпреки че не са рискова група, достигнаха до Генералния щаб и други военни институции, когато се разбра, че са получили първата доза в рамките на плана за ваксинация на Въоръжените сили. Като се има предвид това, Роблес е поискала доклад от генерал Вилароя и увери, че не е знаела нищо за това, докато не го е видяла публикувано в медиите. Освен генерал Вилароя няколко ръководители на Генералния щаб са ваксинирани срещу COVID, включително генералите Франсиско Брако, командир на оперативното командване, и Фернандо Гарсия Гонсалес-Валерио, ръководител на Координационния щабен център.

Според източници на Генералния щаб ваксинацията е следвала протокола, който се прилага за Въоръжените сили, различен от гражданския, и който е установен от Подсекретариата на отбраната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани