Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осъдиха Навални на 3.5 години затвор

[post-views]
Руската полиция арестува над 100 души, излезли на протест по повод рождения ден на Навални

655-402-osydiha-aleksej-navalni-na-5-godini-zatvorРуският опозиционен лидер Алексей Навални е осъден на 3.5 години затвор в колония при общ режим, съобщи РИА Новости. Заседанието на съда  в Москва продължи през целия ден.

Прокурорът по делото на Алексей Навални подкрепи искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията за 3,5 г. колония с общ режим заради нарушения на условната присъда. Опозиционерът реагира с думите: ,,Те искат да ме затворят по дело, по което вече съм признат за невинен. ЕСПЧ е част от съдебната система, тъй като Русия е член на Съвета на Европа“. По време на заседанието, московският съд отправи остри забележки към Навални и му забрани да говори за политика. В съдебната зала присъстваха дипломати от 20 държави, сред които България, Съединените щати, Великобритания, Австрия, Полша, Литва и Латвия. Това предизвика реакцията на Кремъл и говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова го окачестви като политическа акция и натиск върху съдията. Американското посолство в Москва отговори, че присъствието е нормална практика.

 Процесът срещу опозиционния лидер започна рано сутринта, при засилено полицейско присъствие и беше прекъснат за около два часа. Пред сградата на съда бяха задържани над 200 привърженици на Навални, сред които и журналисти.

Припомням, че Алексей Навални беше осъден през 2014 г. на три и половина години затвор с петгодишен изпитателен срок за присвояване на финансови средства на компанията ,,Ив Роше‘‘. От Европейският съд обявиха присъдата за необоснована, а Русия изплати на Навални компенсация за нарушаване на правото му на справедлив процес.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани