Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пентагона: Не търсим ядрен конфликт с Русия или Китай

[post-views]
„Не сме във война с хусите“, заяви Пентагонът

PentagonВ същото време САЩ възприемат двете страни като заплахи, изискващи съответен отговор

САЩ не търсят ядрен конфликт с Русия или с Китай, заяви помощник министъра на отбраната Джон Кърби. „Ръководителят на Пентагона определено разглежда възможностите и модернизацията на ядрените сили като приоритет. Той също така каза, че не искаме ескалация от този мащаб“, заяви Кърби. Според него Лойд Остин се ангажира да проведе преглед на ядрената политика, „за да разбере по-добре състоянието на властта, модернизацията, иновациите и нуждите от научни изследвания“, съобщи ТАСС.  „Мисля, че той споделя загрижеността на адмирал Ричард, че тези способности са важни“, добави Кърби.

„Китай е нарастващо предизвикателство, Русия е заплаха на много фронтове. Министърът приема това сериозно“, каза той.

На въпрос дали е възможно да се сравни настоящото напрежение между ядрените сили с кубинската ракетна криза, говорителят на Пентагона отговори: „Министърът на отбраната вижда Китай като най-голямото предизвикателство…Но никой не иска конфликт в такъв мащаб. Работата на министъра е да предотврати такъв конфликт“, каза Кърби.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви на 28 януари, че в диалога си със САЩ Русия ще се опита да спре засилващата се във Вашингтон тенденция по отношение на използването на ядрено оръжие. Според Рябков ограничената ядрена война е невъзможна, защото по един или друг начин „това е сценарий на Страшния съд“.

В същото време номинираната за зам.-министър на отбраната на САЩ Катлийн Хикс каза в отговори до Сената, че американската администрация ще коригира Националната отбранителна стратегия и ядрената доктрина, обнародвана през 2018 г. Специално предизвикателство за въоръжените сили на САЩ е „продължаващата военна модернизация на въоръжените сили в Китай и деструктивна Русия“- По думите й САЩ си поставят за цел „ефективното възпиране“ на тези страни. Тя смята също, че „не е в интерес на САЩ и техните съюзници да гледат как Русия и Китай увеличават ядрените си арсенали“. „Ако бъда утвърдена, ще направя преглед на засекретените оценки на ядрените заплахи, включително от Русия и Китай в качеството им на предпоставки за всеобхватен преглед на ядрената доктрина на САЩ“, добави Хикс.

Екипът на Джо Байдън обмисля да върне САЩ към Договора за открито небе, но смята, че Русия не спазва напълно разпоредбите на това споразумение. Това обяви ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. САЩ се оттеглиха от договора през ноември.

Източник: в.“Дума“

Най-ново

Единична публикация

Избрани