Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради Алексей Навални отношенията Брюксел – Москва  удариха дъното

[post-views]
Заради Алексей Навални отношенията Брюксел – Москва  удариха дъното

Borel_ Lavrov

Отношенията между ЕС и Русия достигнаха до ново най-ниско ниво, след отравянето и осъждането на руския опозиционер Алексей Навални. Това заяви първият дипломат на Бюксел Жозеп Борел след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Москва. Визита   съвпадна с началото на нов съдебен процес срещу Алексей  Навални. Този път опозиционерът е обвинен за клевета.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел замина за Москва с ясен призив: Незабавното освобождаване на Алексей Навални и на хилядите задържани хора по време на масовите протести, предизвикани от ареста на опозиционера и от опита за убийството му с химическо оръжие. Макар ЕС винаги да е бил отворен за по-тясно сътрудничество с Русия, някои събития правят диалога невъзможен, посочи Борел.

Жозеп Борел- върховен представител на ЕС по външна политика:

„С цялото ни уважение към суверенитета на Русия, но ЕС смята, че въпросите с върховенството на закона, правата на човека, гражданското общество и политическата свобода са от основно значение за нашето общо бъдеще.“

На въпрос дали ЕС готви нови санкции срещу Русия, Борел отговори, че въпросът ще бъде обсъден на първата редовната среща на Европейски съвет. Независимо от призивите на Брюксел, за Кремъл  случаят с Навални е вътрешен въпрос, а критиката на Запада – намеса в политическия дневен ред на страната. По време на първата от години визита на високопоставени правителствени лица от ЕС в Русия, в Москва започна ново дело срещу руския опозиционер Алексей Навални. Седмица, след като получи близо три годишна ефективна присъда, активистът е обвинен и за клевета, защото през 2008 г.  във видео нарича ветеран от Втората световна война „предател“ и „позор за нацията“. Критикът на Путин е категоричен, че думите му са извадени от контекст, а процесът – е  поредното нагласено дело.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани