Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фон дер Лайен отхвърли критиките върху ваксинационната стратегия на ЕС

[post-views]
Фон дер Лайен: Шенгенското пространство не може да се приема за даденост

Fon_der_LПредседателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново отхвърли критиките, че ЕС прекалено се е забавил със сключването на договорите с фармацевтичните компании за предварителни поръчки на ваксини срещу коронавируса, предаде Франс прес.

Трудностите в доставката на ваксини в Европа са свързани с това, че има световен недостиг на важни елементи, които влизат в състава на ваксините, каза Фон дер Лайен в статия в германското издание „Франкфуртер алгемайне зонтагцайтунг“.

Тя призна, че този проблем е болезнен заради големите очаквания на европейците и подчерта, че: „ако ние бяхме осъзнали рисковете, свързани с такова масово производство, щяхме да смекчим очакванията на хората за бърза ваксинация“, допълни БТА.

Фон дер Лайен каза, че ЕС ще бъде изправен със сигурност и пред нови проблеми заради появата на варианти на вируса. „Ние сме обезпокоени относно тези мутации“, каза тя и допълни, че за щастие всичко показва досега, че ваксините са също ефикасни и срещу тези варианти.

„Ние трябва още от днес да се подготвим за сценарий, в който вирусът няма да може да бъде достатъчно унищожен с настоящите ваксини“, предупреди председателката на ЕК. Тя увери, че Брюксел работи с индустрията и научния сектор, за да разработи, разреши и произведе ваксини срещу бъдещите варианти.

Източник: 24chasa.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани