Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

,,Астра Зенека‘‘ дава минимална защита срещу южноафриканския щам

[post-views]
ЕС продължава разговорите с ,,Астра Зенека‘‘ за доставката на ваксини

vaksina_koronavirusЮжна Африка спря да поставя ваксината на ,,Астра Зенека‘‘, заради изследване, показало много ниска ефективност срещу новия вариант на КОВИД-19. Очаква СЗО да представи препоръките си за употреба на същата ваксината, включително дали трябва да се прилага и на възрастни хора.

Изследването показва минимална защита срещу коронавируса и е направено с участието на около 2000 души. Учените в Южна Африка съобщават, че 90 % от заразените са с новия южноафрикански щам. Припомням, че страната направи сериозна поръчка от ваксината на ,,Астра Зенека‘‘, но здравните власти съобщиха, че имунизации ще продължат с препаратите  на ,,Джонсън енд Джонсън“ и  ,,Пфайзер“.

След като няколко европейски държави не разрешиха употреба на ваксината на ,,Астра Зенека‘‘ за употреба при хората над 65 години, СЗО заяви, че ще издаде препоръки по-късно тази седмица, относно това при кого трябва и не трябва да се използва препаратът.

Междувременно заради новите варианти на вируса, Австрия затяга контрола по границите си. Влизащите в страната ще трябва да се регистрират електронно и да представят отрицателен ПСР.  Задължителната 10 дневна карантина може да бъде прекъсната след 5-ти ден, при направен повторен тест. От днес и Швейцария изисква за всички пристигащи със самолет да представят отрицателен ПСР. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани