Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мианмар въстана: Демонстрации, стачки и полицейско насилие след преврата

[post-views]
ООН съобщи, че доказателствата за престъпления срещу човечеството в Мианма се увеличават

mianmar_protesti

Пореден ден на масови демонстрации в Мианмар. Хиляди излязоха по улиците на големите градове, за да протестират срещу военния преврат миналата седмица. Демонстрантите настояват за незабавното освобождаване от ареста на членовете на демократичното избраното правителство от Националната лига за демокрация.

Нито въведеното от военните извънредно положение, нито  здравната криза около пандемията с Ковид-19, не спряха  хората в Мианмар да изразят за трети подред ден своето от случващото се в страната.

Независимо от предупреждението на властите, че ще прибягнат до група сила, демонстрациите продължават да се разрастват. Към протестиращите в столицата Найпидо се присъединиха и работниците на няколко профсъюза.

За момент ситуацията ескалира, след като полицаи се опитаха да разпръснат  хората с водно оръдие.

  Военните отправиха   предупреждение по националната телевизия, че за всяко действие застрашаващо обществената безопасност или върховенството на закона, ще има последици.

Основните искания на хората са за незабавното връщане на демокрацията в страната и освобождаването всички членове на демократичното избраното правителство с лидер Аун Сан Су Чжи, която беше поставена под домашен арест.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани