Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ не са готови да отменят санкциите срещу Иран

[post-views]
Байдън пристигна на посещение в Полша

Joe Biden baidan

САЩ няма да отменят икономическите санкции срещу Иран, докато страната не започне отново да се придържа към ядреното споразумение от 2015г. Това заяви американският президент Джо Байдън, в интервю за телевизия СиБиЕс.

Изказването на президента на САЩ Джо Байдън е поредният сигнал от новата администрация в Белия дом, че е готова да поднови диалога с Иран. Остава обаче въпроса до колко Ислямската република е готова за това, след четири години на обтегнати отношения със САЩ под ръководството на Доналд Тръмп. През уикенда върховният лидер на страната аятолах Али Хомейни беше категоричен, че Техеран ще се върне към ангажиментите от ядреното споразумение, само и единствено ако Вашингтон отмени санкциите. Иранската ядрената програма от десетилетия се смята за едно от най-големите предизвикателства пред глобалната сигурност. Независимо от твърденията на Техеран, че тя има изцяло мирни цели, липсата на прозрачност, подклаждаше опасенията на запада, че тя е параван за амбициите на страната да се сдобие с оръжия за масово поражение.

През 2015г въпросът беше решен по дипломатически път, след като с посредничеството на ЕС Иран подписа споразумение със световните сили, с което да ограничи ядрената си програма, срещу отмяна на действащите санкции. През 2018г, споразумението беше поставено на карта, след решението на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от договора, и да наложи санкции на Иран.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани