Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Импийчмънтът срещу Тръмп ще продължи

[post-views]
Импийчмънтът срещу Тръмп ще продължи

Шестима сенатори републиканци се отметнаха от бившия президент

Glasser-TrumpSecondImpeachment-1Сенатът на САЩ гласува във вторник, че процедурата по импийчмънт на бившия вече президент Доналд Тръмп не противоречи на конституцията и може да продължи. 56 сенатори се съгласиха с това, че процедурата съответства на основния закон на страната. 44 гласуваха против. Продължаването на делото стана възможно с гласове и на шестима републиканци, които отново избраха да се дистанцират от Тръмп. Така опитът на защитата на Тръмп да прекъсне процедурата с мотив, че само действащ президент може да бъде подложен на процес по импийчмънт се провали и процедурата продължава.

Процесът по импийчмънт започна при засилени мерки за сигурност в Капитолия, който е ограден с бодлива тел. Въоръжен патрул на Националната гвардия охранява сградата. Заради кризата с COVID-19 на сенаторите бе позволено да се разпръснат, включително в „мраморната стая“, където процесът се предаваше по телевизията, и дори на балконите за гости.

Ръководителите на обвинението и адвокатите на защитата ще разполагат с по 16 часа за своите презентации. Процесът ще продължи и през уикенда. Въздействащи кадри от насилието в Капитолия на 6 януари, отнело живота на петима души, както и речта на Тръмп пред привържениците му преди нахлуването бяха показани в началото на процеса.

Процедурата срещу Тръмп започна миналия месец от контролираната от демократите Камара на представителите заради ролята му в нападението на 6 януари срещу Капитолия. По-рано същия ден Тръмп произнесе пламенна реч пред свои привърженици във Вашингтон, в която повтори необоснованите си твърдения, че загубата му на президентските избори на 3 ноември е била резултат от мащабни изборни измами и насърчи привържениците си „да се борят с всички сили“.

Доналд Тръмп е първият бивш президент, станал обект на импийчмънт, както и първият, срещу когото подобна процедура се води два пъти. Както на първия процес, Тръмп и сега отказа да се яви пред Сената, за да даде показания.

Междувременно стана известно, че „Туитър“, който реши да премахне акаунта на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за системни подстрекателства към насилие, няма да му върне акаунта, дори и той отново да се кандидатира за Белия дом. Това бе съобщено от финансовия директор на социалната мрежа. „Според нашите правила, когато някой е с премахнат акаунт от платформата, той си остава с премахнат акаунт, без значение дали е коментатор, финансов директор, или бивш, или настоящ политически ръководител“, заяви Нед Сегал по телевизия Си Ен Би Си.

През януари, след нахлуването на привърженици на Тръмп в Капитолия, „Туитър“ замрази, а след това премахна акаунта на Доналд Тръмп, който имаше 88 млн. абонати. Мрежата премахна и множество радикални акаунти, които подкрепяха бившия президент. (БА)

Председателката на долната камара на парламента на САЩ Нанси Пелоси показва подпечатаното решение за започване на процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп.

Палестинците ще избират парламент и президент

palestinДвете враждуващи палестински фракции „Хамас“ и „Фатах“ съгласуваха стъпки, които би трябвало да гарантират, че насрочените за пролетта и лятото общи парламентарни и президентски избори този път действително ще се състоят. Палестински избори – общи за Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Ерусалим – не е имало от 2006 г. От средата на по-миналото десетилетие „Хамас“ управлява ивицата Газа, а „Фатах“, която доминира на Западния бряг, се ръководи от Махмуд Абас, президента на Палестинската власт, за когото експерти се пошегуваха, че през януари е започнал 17-ата година от четиригодишния си мандат.

Преди няколко месеца обаче бе постигната договореност за избори – парламентарните на 22 май, а президентските на 31 юли. Анализатори неведнъж са поставяли под въпрос поредното твърдение, че ще се състоят палестински избори. „Ройтерс“ цитира палестински наблюдатели, според които Абас просто се опитва да спечели благоразположението на американския президент Джо Байдън, след като отношенията с палестинците бяха обтегнати по време на предшественика му Доналд Тръмп.

На среща в Кайро, където „Хамас“ и „Фатах“ обсъдиха вота, обаче бе прието съвместно изявление с конкретни стъпки, които би трябвало да подпомогнат изборите.

Сигнал, че двете организации смятат да се придържат към плана, бе изпълнението на друга точка от него – и в Газа, и в Западния бряг бяха отворени бюра за изборна регистрация.

Иран произведе метален уран

Иран отново е нарушил ядреното споразумение от 2015 г., като е започнал да произвежда метален уран, съобщи Международната агенция по ядрена енергия (МААЕ). Материалът, добит в малко количество в ядрено съоръжение в Исфахан, може да се използва в ядрено оръжие. Сделката от 2015 г. между Иран и световните сили в лицето на САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Германия и ЕС изрично забранява производството на метален уран и изследванията и развитието на урановата металургия в продължение на 15 години.

Досега Иран постепенно увеличаваше обогатяването на уран над разрешеното от споразумението равнище, като го оправдаваше с оттеглянето на САЩ от сделката при президента Доналд Тръмп през 2018 г. и възобновяването на американските санкции срещу ислямската република. Според САЩ днес Иран може за три месеца да произведе необходимото за атомна бомба количество радиоактивен материал. Израелски източници смятат, че Техеран може да направи това до половин година.

Новото нарушение на Техеран допълнително усложнява задачите пред американската дипломация. Администрацията на президента Джо Байдън иска да върне САЩ в споразумението. По време на кампанията си той и днешният му държавен секретар Антъни Блинкън критикуваха американското излизане от сделката. В същото време обаче сега Вашингтон поставя предусловието Техеран  да започне отново изцяло да изпълнява споразумението и повдига въпросите за ракетната програма на Иран и за ролята му в регионалните конфликти и в подкрепата на тероризма.

Иранските ръководители продължават да твърдят, че страната им продължава да бъде в параметрите на сделката и че нарушителят са САЩ, които са се оттеглили едностранно от нея. Техеран предупреди, че на 21 февруари ще ограничи достъпа на инспекторите на МААЕ до ядрените му съоръжения, ако дотогава САЩ не вдигнат санкциите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани