Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Футуристичната френска подводница

[post-views]
Футуристичната френска подводница

333-1Френският концерн Naval Group представи през 2018 г. концептуалния си проект на „подводница на бъдещето“, наречена SMX-31Е. Това стана на международното изложение за военнотехнически постижения  Euronaval.

Доколкото е известно, всичко в тази подводница е футуристично, като се започне от формата на корпуса й, заимствана от кашалота. SMX-31Е няма палубна надстройка, като другите подводници. Дълга е 80 м, с водоизместимост 3200 т. Подводната й мисия е до 40 дни със скорост 15 км/ч. В тази подводница конструкторите залагат не само водещи, но и перспективни технологии по всички направления – от корпуса до въоръжението.

Подводницата е изцяло електрическа и не разполага със собствен генератор. Захранва се с литиево-йонни батерии като японската „Тайгей“. Екипажът е от 15 души, не както при  другите – между 35 и 70. Ще носи на борда си безпилотни апарати – подводни и въздушни, както и спецчасти. Безпилотните летателни апарати може да ги изстрелва от 100 м дълбочина. Има две обшивки. Въоръжението е морски крилати ракети, торпеда F21 и противокорабни ракети. Подводницата е стелт.  SMX-31Е ще наблюдава 10 пъти по-голямо пространство от досегашните подводници с изнесени далече извън нея сензори.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани