Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Честваха 143 г. от освобождението на Бургас

[post-views]
Честваха 143 г. от освобождението на Бургас

Неделчо ДИМОВ

4-BurgasНа 6 февруари 1878 г. „Летящият отряд” от руската армия с командир полк. А. М. Лермонтов освобождава Бургас от османско иго.

Официалните чествания по повод 143 години от Освобождението на Бургас от османско иго се състояха на площад „Атанас Сиреков”. Ритуалът започна по традиция с издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и общината. Благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас отслужи бургаското духовенство.

Капитан III ранг Калоян Попов рапортува на началника на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков, че бойните части са готови за ритуала.

До строя на моряците бяха и офицерите и старшините от запаса и резерва, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, представители на Клуба на моряците ветерани. Пред Паметника на руските освободители бяха отдадени военни почести и бяха поднесени венци и цветя. Паметта на освободителите беше почетена с поднасяне на цветя и пред Паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов, и при Паметника на руския лазарет в Морската градина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани