Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и секретарят по отбраната на САЩ Лойд Джеймс Остин III отбелязаха високото ниво на развитие на Стратегическия диалог в сферата на сигурността и отбраната

[post-views]

bg_usa

Заместник-министър председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на България Красимир Каракачанов и секретарят по отбраната на САЩ Лойд Джеймс Остин III дадоха висока оценка на развитието на двустранното военно сътрудничество.

В своето поздравително писмо до секретаря Лойд Джеймс Остин III министър Каракачанов отбеляза, че дълготрайното развитие и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната между двете държави се основава на споделените ценности и желание за постигането на траен просперитет и мир. Отбелязана бе и признателността на българската страна за подкрепата на правителството на САЩ за процеса на модернизация на българските Въоръжени сили, както и за повишаването на тяхната оперативна съвместимост.

Министърът на отбраната на Република България изрази своята увереност, че изпълнението на съвместните инициативи, провеждани както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО, допринасят за повишаване на сигурността в регионален и глобален аспект. В тази връзка той отбеляза готовността си да продължава да развива съвместните дейности в областта на отбраната между двете държави и пожела успешен мандат на своя колега.

В отговор секретарят по отбраната на САЩ Лойд Джеймс Остин поздрави българската страна за усилията, които полага за модернизация на българските Въоръжени сили и по-конкретно за придобиването на нови самолети Ф-16, както и за подписаната 10-годишна Пътна карта за сътрудничество между двете държави. От американска страна бе дадена и висока оценка на сътрудничеството по линия на съвместните българо-американски съоръжения, както и провежданата на тяхна територия съвместна подготовка.

В контекста на предстоящата среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО секретарят по отбраната Остин отбеляза, че ангажиментът на САЩ към Алианса остава непоклатим. В тази връзка бе отбелязано, че от ключово значение за повишаване на сигурността на страните от Източния фланг на НАТО остават развитието на инициативите за адаптирано предно присъствие и разширената охрана на въздушното пространство. От американска страна бе изразена и признателност за приноса на България към мисиите на НАТО в Афганистан и Ирак.

Източник: mod.bg/

Най-ново

Виж още

Избрани