Информационен център на Министерство на oтбраната

Съд отмени вечерния час в Нидерландия, Израел първа в света премахва ограниченията

Covid-19: Франция постави България под наблюдение

koronavirus3,,Наложения от властите вечерния час е нарушение на правото на свобода на движение и неприкосновеност на личния живот.“ Това постанови Хагският съд в Нидерландия, след като беше сезиран от протестиращи граждани, заради въведения вечерен час в страната. На фона на редица мерки срещу КОВИД-19 в Европа, Израел първа в света премахва ограниченията, но за ваксинирани или преболедували.

,,Полицейският час трябва да бъде отменен незабавно“, а правителството е злоупотребило с извънредните си правомощия, гласи част от решението на съда. Според магистратите 

Специалният закон, на който правителството разчита да наложи комендантски час, е предназначен за ,,много спешни и изключителни обстоятелства“. Припомням, че това е първият вечерен час в страната след Втората световна война, който е в сила от 21:00 ч. до 4:30 ч., до 2 март.

В същото време от 21 февруари Израел премахна ограниченията за всички ваксинирани и преболедували КОВИД-19. Само притежателите на ,,зелени паспорти‘‘ ще имат право да се върнат към нормалния живот. Магазини, търговски центрове, музеи и библиотеки ще бъдат отворени за всички граждани на страната от 22 февруари, при спазване на дистанция и носене на защитни маски. 

На фона на бързите ваксинационни темпове в някои страни, ЕС потвърди, че е уведомена от компанията ,,Модерна’‘ за предстоящи закъснения на доставките на ваксини в Съюза. По рано днес председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви, че заради притеснителните мутации на вируса, от утре стартира програма за изучаване им.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top