Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жертва и ранени при ракетен обстрел срещу база на САЩ в Ирак

[post-views]
Турски войник е бил убит в Северен Ирак, а трима са ранени

irak

Един човек загина и най-малко осем бяха ранени при ракетно нападение срещу американската военна база в Северен Ирак. Отговорност за атаката пое непозната про-иранска групировка „Пазителите на кръвта“. САЩ осъдиха нападението и поискаха отговорните да бъдат изправени пред съда.

Нападението е станало в района на град Ибрил, столицата на полуавтономния кюрдски регион на Ирак. Съобщава се за най-малко три изстреляни ракети, като само едната от тях е успяла да достигне до периметъра на военната база, която се използва от водената от САЩ международна коалиция. Другите две ракети са паднали в жилищен район, причинявайки материални щети. Междувременно стана ясно, че загиналият и петима от ранените при атаката са цивилни, наети от американската армия, като за сега се знае, че са чужденци. Кюрдските власти съобщават и за други трима пострадали случайни минувачи. Според в. „Вашингтон пост“ атаката е дело на Бригадите на пазителите на кръвта. Представил на групировката, цитиран от вестника е посочил, че атаката е част от борбата им срещу американската окупация на Ирак.

Президентът на страната Бархам Салех осъди нападението и го определи в „Туитър“, като престъпен терористичен акт, който крие опасност от смъртоносна ескалация на напрежението.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани