Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съд отмени вечерния час в Нидерландия, Израел първа в света премахва ограниченията

[post-views]
В Бразилия броят на жертвите на COVID-19 надхвърли 22 хиляди души

koronavirus3,,Наложения от властите вечерния час е нарушение на правото на свобода на движение и неприкосновеност на личния живот.“ Това постанови Хагският съд в Нидерландия, след като беше сезиран от протестиращи граждани, заради въведения вечерен час в страната. На фона на редица мерки срещу КОВИД-19 в Европа, Израел първа в света премахва ограниченията, но за ваксинирани или преболедували.

,,Полицейският час трябва да бъде отменен незабавно“, а правителството е злоупотребило с извънредните си правомощия, гласи част от решението на съда. Според магистратите 

Специалният закон, на който правителството разчита да наложи комендантски час, е предназначен за ,,много спешни и изключителни обстоятелства“. Припомням, че това е първият вечерен час в страната след Втората световна война, който е в сила от 21:00 ч. до 4:30 ч., до 2 март.

В същото време от 21 февруари Израел премахна ограниченията за всички ваксинирани и преболедували КОВИД-19. Само притежателите на ,,зелени паспорти‘‘ ще имат право да се върнат към нормалния живот. Магазини, търговски центрове, музеи и библиотеки ще бъдат отворени за всички граждани на страната от 22 февруари, при спазване на дистанция и носене на защитни маски. 

На фона на бързите ваксинационни темпове в някои страни, ЕС потвърди, че е уведомена от компанията ,,Модерна’‘ за предстоящи закъснения на доставките на ваксини в Съюза. По рано днес председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви, че заради притеснителните мутации на вируса, от утре стартира програма за изучаване им.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани